Мајстор златних руку у десетој деценији

Пре скоро осам деценија Краљевчанин Борисав Бора Шпаговић израдио је у својој тада малој занатској радионици први самостални производ – кантар за мерење савршене прецизности који је и данас у употреби. Кроз године мајстор Бора овладао је металостругарским и другим занатима до узора од кога су, како су писале новине, зазирали најбољи металци у бившој Југославији. И данас, у десетој деценији, овај мајстор златних руку ради истом вољом и љубављу као некада и ужива у својим хобијима, нарочито летењу.

Младалачке снове о сопственој радионици Борисав Бора Шпаговић, чувени краљевачки металски мајстор, почео је да остварује веома рано. У 15-ој години направио је кантар за мерење, са лаком и тешком страном до пет, односно 20 килограма, највеће могуће прецизности који је и данас у употреби.

Годину дана касније, на почетку немачке окупације, када су Немци због својих потреба, укинули забрану садње дувана, из Борине радионице излази за то време редак проналазак - машина за сечење дувана.

„Био је то велики успех. Прво сам секао дуван мом оцу, а и себи, помало кријући, а онда комшијама у суседним селима Роћевићи, Дедевци, Конарево, Врдила, Самаила. Вајдили су се и Немци а и ја, јер сам узимао ушур од десет одсто“, објашњава мајстор Бора.

„Током служења војног рока у Петој дивизији којом је командовао Никола Љубичић, од будућег савезног секретара добио сам понуду да останем у војсци, али ја нисам могао без Краљева и Врдила, мог родног села“, објашњава Шпаговић.

По доласку из војске наставља рад у радионици, набавља потребне машине и алате, неке и сам конструише и израђује. Развија сарадњу с великим југословенским и српским предузећима, међу којима и „Машинском индустријом“ и „Електронском индустријом Ниш“, „Заставом“, ИМТ-ом, „Љубљанком“, „Магнохромом“.

„Када су се Словенци издвојили из заједничке државе осетио се велики дефицит и у лопатама. На предлог Привредне коморе почео сам њихову израду и стигао до бројке од милион лопата, по 500 дневно“, присећа се угледни краљевачки мајстор.

Задивљен Бориним знањем професор Миомир Вукићевић са Машинског факултета у Краљеву истиче да се искуство временом може стећи, али такво знање, упорност и ентузијазам су реткост.

„Верујте, Бора и мене и моје колеге са факултета импресионира, јер не можемо да урадимо што он може“, прича Вукићевић.

Радош Милетић из Ријеке говори да је у том граду пре неколико година, поводом његовог ослобођења и изградње после Другог светског рата, приређена изложба и на једној фотографији је и Бора као градитељ и учесник обнове Ријеке.

Поред успеха у занатству, многих друштвених признања, Борисав Шпаговић је оснивач Занатске задруге и Заштите рада у Краљеву, Народне технике са пет друшатва, као и ваздухопловног клуба у чијим једрилицама и авионима и данас – у 92. години живота често лети изнад свог Краљева и околине.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару