Корејска пилећа супа спремна за Кину

Ресторан специјализован за припремање корејске пилеће супе са биљком жен шен у Пекингу свакодневно је крцат и пре него што откуца подне, што је доказ да корејска храна све више привлачи Кинезе.

Ресторан „Џангшифу шенђитанг“, који се налази у северном делу кинеске престонице, чувен је по овом традиционалном корејском јелу, познатом под називом „самгјетанг“, које се прави од биљке гинсенг, или шен жен, пилетине, белог лука и лепљивог пиринча и које пружа енергију током летњих дана.

„Ово јело је веома укусно, а уз то и здраво“, рекао је Ванг Лин, који ради у близини ресторана, док чека у дугачком реду за ручак.

Кинезе све више привлачи корејска храна и због тога што је приказана у популарној корејској телевизијској серији Деца сунца која је у Кини емитована од фебруара до априла, а чувена пилећа супа је омиљено јело главног глумца ове изузетно гледане ТВ сапунице.

„Чинија хранљиве корејске пилеће супе вас греје, свежа је и отвара апетит“, тим речима је Сјао Куан, кинески новинар који се бави храном, препоручио корејски ресторан на једном вебсајту на енглеском језику.

Како је објаснио, кувана пилетина је пуњена пиринчем који упија сокове додатог гинсенга, урми и гинка, чинећи јело сочним, меканим и изузетно укусним.

Јужна Кореја приводи крају припреме за извоз инстант самгјетанга, припремљене и замрзнуте супе, у Кину, а прва испорука би требало да стигне већ ових дана.

Кина првобитно није дозвољавала увоз овог корејског јела, јер су регулативне кинеске власти класификовале гинсенг као лековиту биљку, а не као храну.

После вишегодишњих преговора, Јужна Кореја и Кина су прошлог октобра усагласиле нове прописе кад је реч о традиционалном корејском јелу, чиме је јужнокорејским компанијама омогућено да извозе инстант самгјетанг у Кину.

Током своје посете Сеулу прошлог октобра, кинески премијер Ли Кећијанг јавно је изразио жељу да препоручи ово јело кинеском народу.

„Лијева препорука је брзо привукла медијску пажњу и постала синоним за цветајућу билатералну сарадњу“, известила је једна кинеска новинска агенција.

Јужна Кореја има за циљ да годишње извози у Кину ово јело у вредности од три милиона долара, а да би тај циљ постигла, рекламира јело у Кини позивајући кинеске туристе у посету или одржавајући сајмове хране широм Кине.

Очигледно, наилази на одзив – протеклих месеци су се на улицама Сеула могле видети хиљаде кинеских туриста који уживају у укусима и мирисима корејске хране.

Прошле године је Јужна Кореја извезла самгјетанг у вредности од девет и по милиона долара у САД, Тајван и Јапан, али је јужнокорејски министар пољопривреде Ли Донг-фил изразио очекивање да ће Кина постати највеће тржиште за традиционално корејско јело, наводи јужнокорејска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару