На Пагу се „води рат“ – мештани пуцају на илегалне бераче смиља!

На хрватском oстрву Паг траје рат, рат за смиље. На једној страни су локални становници, власници парцела на којима самоникло расте ароматично биље смиље, а на другој илегални берачи, махом с подручја Карловца и Огулина. Њих десетак „изврши десант“ на парцелу с комбијем и пар аутомобила и опустоше је за трен ока. Смиље потрпају у вреће, ускоче у возила и побегну, преноси хрватски „Јутарњи лист“.

Али Пажанима је дозлогрдило. Ђаво је однео шалу – узели су оружје у руке! Мештани су пре неки дан на подручју Пољане њих двадесетак ухватили у заседу. Блокирали су им путеве и онда наоружани ватреним оружјем кренули у обрачун с илегалним берачима...

„Истина је, људи су узели оружје у руке. Било је то пре пет-шест дана, од Смоквице према Пољани. Ватрогасним возилима су им заблокирали пут. Било их је двадесетак. Али нису пуцали на њих, пуцали су у ваздух, да их преплаше“, прича један мештанин Дињишке која је у обрачун са „својим“ илегалцима кренула само дан касније.

„То је главни проблем. Отерамо их с једног места, а сутрадан дођу други, на друго место. Код нас су дошли након Повљане, код Великог блата према Влашићима. Нас је било десетак, а њих пет, шест одраслих и петоро, шесторо деце. Аутомобилима смо им блокирали пут и покушали отерати камењем и виком, али они су се успели пробити кроз нас. Кад су нас видели, укрцали су се у комби и два аутомобила и нагазили по гасу. Да се нисмо измакли, све би нас прегазили“, каже овај Дињишћанин, жалећи се да полиција не ради свој посао како треба.

Рат за смиље води се и у залеђу Св. Филипа и Јакова. И ту је људима догорело до ноктију због (полу)илегалних берача смиља с подручја Карловца. За разлику од Пажана, којима су похарали дивље смиље на приватним парцелама, Филипјанцима су посекли велике засаде смиља. У неколико сати неколико хиљада грмова...

„Слушај ме, новинар, неко ће страдати због овога! Мени су посекли смиље док је била утaкмица Хрватска-Португалиja. Штета је неких пет хиљада куна. Није, као, пуно. Али да ми нетко украде ауто, ја бих га пљуснуо. Због смиља, убићу га...“, мртав озбиљан говори један становник.

Последње две седмице, каже, спава на парцели, уз својих 20 хиљада грмова смиља. Најгоре му је што се више не осећа сигурно да дође на своју земљу. Боји се водити жену и децу. „Ја сам сам“, каже, „А њих буде пет, шест. Немам оружје и што да радим, да ме пребију?“

Зато сваки пут пре доласка на парцелу снажно затруби, како би га евентуални крадљивци чули и побегли на време, без потребе за конфликтом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару