Војске никада нису користиле запаљене стреле

Запаљене стреле могу се видети у свим епским спектаклима, од „Гладијатора“ и „Храброг срца“ до „Игре престола“. Стотине ватрених пројектила пара небо и пада на противничку војску, правећи хаос. Да, изгледа добро на великом платну или екрану. Нажалост, никада нису коришћене.

На Јутјубу се појавило одлично објашњење зашто никада нису коришћене. Нису биле практичне.

Главна својства стрела и зашто су их војске кроз историју користиле јесу: домет, брзина испаљивања и могућност да пробијају оклоп.

Прилагођавање стреле како би горела током целог лета умањило би све три карактеристике пројектила.

За почетак, обмотавање стреле натопљеним платном значило би када би била натегнута, вероватно би стрелцу изгорела руку којом држи лук.

Дужи врх стреле решава овај проблем, али додаје тежину што смањује њен домет.

Осим тога, шпицасти врх стреле далеко је ефективнији у пробијању оклопа од оног који би био пресвучен тканином која би горела.

Такође, погодак запаљеном стрелом није значио да ће се мета одмах запалити. У ствари, приликом тестирања, успешно запаљивање мете дешавало се у само два одсто случајева.

Једина примена где су евентуално могле да буду коришћене јесте у гађању бродова где би имале шансу да запале једро или у случају опсаде града где би постојала мала шанса да запале одређене грађевине. 

Због свега овога, запаљене стреле никада нису ушле у широку употребу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи