Никада није видео птицу, а може да разликује 3.000 њихових звукова!

Хуан Пабло Куласо, слеп од рођења, никада није видео птицу, али је у стању да препозна више од 3.000 звукова птица и да разликује више од 720 врста.

Да има апсолутни слух 29-годишњи младић из Уругваја схватио је када је био дечак, бацајући каменчиће у реку. Могао је оцу да каже који је тон направио сваки камен када је ударио у воду.

Отац му је касније читао о птицама из енциклопедије која је имала и аудио-касету са њиховим певањем.

„Тада сам схватио да могу да запамтим птице по њиховим звуковима“, објаснио је Куласо.

Апсолутни слух је редак таленат који има један од 10.000 људи, рекао је Куласо, додајући да је Волфганг Амадуес Моцарт један од њих.

Када је био тинејџер, један орнитолог му је дао снимач и у том тренутку је осетио да је то одувек радио а да није ни знао. Од тада снима и учи из звукова природе.

Недавно се вратио са двомесечног путовања Антартиком, где је снимао звукове на најхладнијем, најдивљем и најмистериознијем континенту Земље.

„Стално додајем звукове на своју листу. На Антартику сам снимио морске лавове, фоке и топљење санте леда“, објаснио је Куласо.

Способност да препозна и сними звукове природе пружила му је могућност да добије посао у снимању документарних звучних записа, а захваљујући препознавању звукова птица добио је прву награду од 45.000 долара у програму Националне географије.

Куласо је више од 10 година у Бразилу студирао биоакустику и природне звукове, а сада живи у родном Монтевидеу.

Шефица одељења за фонологију Универзитета Уругваја, Алисија Муњо, каже да апсолутни слух има више везе са мозгом него са ухом.

„Не чују ти људи више, чују исто као и сви други. Ствар је у томе да њихов мозак има огроман капацитет да интерпретира звукове и њихове нијансе, много више него мозак обичних људи“, рекао је Муњо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи