„Амазон“ потајно уклонио копије култног Орвеловог романа „1984“

Хиљаде људи открило је прошле недеље да је „Амазон“ одстранио електронску копију култног романа Џорџа Орвела „1984“ са њихових „киндл“ уређаја. Тиме је уједно „Амазон“ показао колико ће цензура бити једноставна у будућности.

Само уклањање књиге из продавнице учињено је из оправданог разлога - заштите ауторских права. Компанија "MobileReference", која није поседовала права на књиге 1984 и Животињска фарма, поставила је књиге у „киндл“ продавницу и почела да их продаје.

Када је власник права сазнао, контактирао је „Амазон“ и затражио да се електронске књиге одстране из продавнице.

Ту долази до проблема.

Не само да је „Амазон“ одлучио да избаци електронске књиге из онлајн продавнице, већ су обрисали и њихове копије са корисничких „киндл“ уређаја.

„Амазонови“ оператери су помоћу бежичне мреже "WhisperNet" тихо обрисали књиге са корисничких уређаја и надокнадили им трошкове.

Природно, корисници су били ван себе од беса. Указивали су на иронију да је „Амазон“ одлучио да тихо обрише копије романа о тоталитарној држави чије је најјаче оружје пропаганда и забрањивање слободног протока информација.

Када се имају у виду такозвани закони „прве куповине“ у САД и многим државама западне Европе, по којима људи након што купе копију књиге, макар и од некога ко нема права за дистрибуцију, ту књигу неоспорно поседују и могу да раде са њом шта год желе, било да је позајме или продају.

Продавац нема никакву могућност нити право да узме књигу од купца.

„Амазон“ је, невезано за случај Орвелових романа, чак прошле недеље тврдио да никада неће тражити књиге које су повучене из продаје.

„'Амазонов' уговор са корисницима 'киндла' не даје компанији право да брише књиге након што су купљене. У правилима пише да корисници имају право да задрже сталну копију дигиталног садржаја“, пише Бред Стоун из Њујорк тајмса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи