На скупу 700 племена бира се и најлепша Индијанка

Више од 100.000 посматрача, уметника и индијанских плесача окупља се у Албукеркију на традиционалној свечаности Окупљања америчких нација.

Манифестација се одржава по 33. пут и почеће тродневним избором за најлепшу Индијанку, најпопуларнијим такмичењем те врсте на традиционалном индијанском фестивалу.

Око 700 индијанских племена из САД и Канаде учествује на фестивалу, који је постао друга најпосећенија манифестација у Албукеркију и доноси приход од 21 милион долара годишње.

Фестивал традиционално почиње плесањем око три хиљаде Индијанаца у кошаркашкој арени Универзитета Њу Мексико, а током њиховог плеса, посетиоци покушавају да узму перо са перјаница на главама учесника.

Већина плесача такмичи се за новчану награду која се додељује на крају фестивала.

На Окупљању нација учествују и музичке трупе које изводе традиционалну индијанску музику певајући и свирајући бубњеве, али и савремени блуз бендови, међу којима је и група који предводи глумац Гери Фармер, познат по улогама у филмовима Џима Џармуша Пут самураја (The Way of Samurai) и Мртав човек (Dead Man).

Победница избора за најлепшу Индијанку током годину дана „владавине“ постаје главна промотерка Окупљања нација широм САД и Канаде.

Окупљање нација одржава се последњег викенда у априлу сваке године, а први пут је одржано 1983.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи