Уместо хитне помоћи послали Ф-16 да спасу живот човеку

„Ф-16 вајпер“ у стању је да лети и 2.000 километара на сат. Зато када је пацијенту у северној Норвешкој хитно затребала машина за одржавање живота, норвешко ваздухопловство прискочило је у помоћ и однело машину једним од својих ловаца.

Пацијент у северном норвешком граду Бодо морао је што пре да буде прикачен на машину која би заменила рад његовог срца и плућа. Проблем је био у томе што се најближа таква машина налазила у Трондхајму, 450 километара на југ.

Лекари су страховали да конвенционални начин превоза путем друма неће бити довољно брз и да ће пацијент преминути. Хватајући се за сламку, контактирали су војну ваздухопловну базу близу Трондхајма и питали да ли постоји било какав начин за бржи превоз машине.

Пуковник Борге „Гаф“ Клепе, вођа 338 ескадриле, рекао им је да се два ловца Ф-16 управо спремају за летове ка бази Мос, близу града Бодо у ком се налазио пацијент.

Ф-16, као и многи други војни авиони, може да носи складишне преграде испод крила уместо бомби и ракета. Пошто су ловци ишли на војну мисију нису имали поменуту преграду уграђену, али су се сви у бази активирали, пронашли једну и монтирали.

Пилот, знајући о каквој се ситуацији ради, успео је да скрати 10 минута од лета који уобичајено траје око 35 минута и машина је донета само 40 минута након што је пуковник Клепе издао наређење.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи