Да Винчијева лоза се ипак није угасила

Италијански истраживачи потврдили су да су открили живе наследнике рођака генија ренесансе, Леонарда да Винчија, иако су нестали његови посмртни остаци, дакле без примене ДНК анализе.

Историчари Алесандро Вецози и Ањезе Сабато су на јучерашњој конференцији за штампу у Риму навели да се породица чувеног сликара и проналазача није угасила, као што су многи веровали, већ да је опстала у сенци од јавности.

Током истраге започете 1973. године, успели су да пронађу око 35 потомака породице сликара Мона Лизе, међу којима је и филмски и позоришни редитељ Франко Зафирели, редитељ Ромеа и Јулије (1968) и Травијате (1983), преносе медији.

Леонардо да Винчи није имао деце и реч је о потомцима из линије његове браће и сестара.

Тело тосканског уметника изгубљено је у верским ратовима који су уследили после његове смрти 1519. године, тако да истражитељи нису имали прецизне узорке ДНК при покушају да нађу нит чланова његове породице, пет векова касније.

Ипак су успели да реконструишу родословно стабло на основу докумената пронађених у црквама и матичним књигама, који се односе посебно на жене породице, што је промакло ранијм истражитељима.

Објава да постоје живи потомци породице Леонарда да Винчија изазвало је узбуђеност у Винчију, тосканском градићу из кога уметник потиче, где је више њих сазнало да има везе с њим.

„Моја мајка Дина је, значи, била у праву. Причала нам је о старим документима и писмима које је требало читати само у огледалу“, рекао је листу Стампа Ђовани Калози, један од потомака, осврћући се на то што је Да Винчи некад писао с десна на лево и било је потребно огледало да се дешифрују нека његова писма.

„Никад нисмо придавали значај тим документима која су изгубљена или продата. Али оно што смо дуго сматрали легендом која се преносила с генерације на генерацију, на крају се показало да је истинито“, рекао је тај бивши књижар који сарађује у студији већ девет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи