Зашто се чланови латиноамеричких банди тетовирају

Велике светске криминалне банде, попут Маре Салватруче, шире свој утицај на бројне начине, али један од најспецифичнијих је тетовирање тела својих чланова.

Тетоваже чланова банде Мара Салватруча или МС-13 налазе се на скоро свим деловима тела чланова, где год да се они налазили – њихове локације заправо могу да обухвате целу Западну хемисферу, с обзиром да више од 70.000 особа потврђује припадност овој групи.

Поставља се питање због чега су тетоваже међу члановима банде МС-13 толико учестале и да ли, осим идентификацијског, постоји још неки разлог за вечно прекривање тела.

Према речима Тома Вејнврајта, аутора књиге Наркономикс и бившег новинара листа Економист у интервјуу за Бизнис инсајдер, иза тетовирања стоји стриктно економски разлог који се равна и са својеврсним тржиштем рада у свету изван закона.

„Тетоваже послодавцу или шефу банде олакшавају труд задржавања радника у свом картелу. Уколико замислите једну овакву банду, чији су чланови тетовирани од главе до пете, постаје јасно зашто они јако тешко могу добити неки други посао“, објашњава Вејнврајт.

Иако је МС-13 основан у САД, главни и већински део банде живи у Ел Салвадору и Хондурасу. Значајан део криминалаца ових латиноамеричких земаља, ипак, не припада МС-13, него банди Барио 18, главном ривалу Маре Салватруче, која такође тетовира своје чланове.

„Чланови банди не могу да сарађују са супротним картелом, тако да морају да остану унутар банде у којој су и започели. Самим тим, вођама картела је мањи финансијски трошак и могу да раде шта год пожеле са својим члановима“, додао је Том.

Уколико особа жели да се прикључи банди, тетовирање је обавезан процес кроз који је неопходно проћи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи