„Невидљиви“ амерички брод који је без борбе завршио у старом гвожђу!

Никада није добио шансу! Вероватно није био довољно невидљив, чим је завршио у старом гвожђу. Али, „Moрска сенка“ је дала свој допринос развоју многих других технологија које се и данас користе на америчким разарачима.

„Невидљиви“ амерички брод који је без борбе завршио у старом гвожђу! „Невидљиви“ амерички брод који је без борбе завршио у старом гвожђу!

Раних осамдесетих прошлог века, када су тензије у Хладном рату биле већ далеко од свог врхунца и тзв. Кубанске ракетне кризе, Американци су ипак тражили било какву могућност да стекну предност у односу на Совјете.

Мада су већ имали „нуклеарно тројство“ – пројектиле који се могу лансирати са подморница, као и балистичке ракете и стратешке бомбардере, Сједињеним Америчким Државама то није било довољно.

Желели су пошто-пото да примене „стелт“ технологију и на пловила на мору. Тачније у мору – подморнице са нуклеарним пројектилима које ће бити невидљиве за сонар.

У сарадњи са фабриком „Локид Мартин“, војни стручњаци су дизајнирали експериментални брод, до тада никада виђеног облика.

Назван је симболично... „Морска сенка“ (Sea Shadow). Ознака му је била "IX-529".

Градња је окончана 1984. године, а у службу Америчке морнарице као тест пловило ушао је годину дана касније. Међутим, све до 1993, када је представљен јавности, био је потпуна тајна.

Не само што је требало да буде невидљив на радарима, већ је брод био дизајниран тако и да покаже да ли је могуће избећи совјетске сателите који су тада вребали из Земљине орбите.

Такође, био je чудо аутоматизма у то време – циљ је био да се тестира да ли брод са мало људи може да буде ефикасан, па је „Морском сенком“ управљала сразмерно мала посада.

Био је дугачак 49 метара, тежак 563 тоне, а имао је само 12 кревета, једну микроталасну рерну, један фрижидер и један сто!

База му је била морнаричка лука у Сан Дијегу, а „служио“ је све до 2006. када је уследила пензија.

Послужио је чак и као инспирација за брод који је коришћен на снимању филма о тајном агенту 007 Сутра не умире никад, 1997. године.

Занимљиво је што је пројекат вредан 190 милиона долара, на крају завршио као отпад!

Његова продаја је тешком муком обављена 2012. године, путем странице сличне Ибеју и то за свега 100.000 долара.

Купац није смео њиме да плови, већ је услов био да га тотално растави. "Bay Ship" је исте године то и учинио.

Иако је повучен из оперативе пре тачно 10 година, технологија којом је био опремљен данас се налази у модерним америчким разарачима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи