Климатске промене – не ради се о глечерима и белим медведима већ о здрављу деце

Климатске промене имаће драматичне последице на физичко и ментално здравље људи, погоршавајући све - од квалитета хране и воде до размера поплава и пожара широм света.

Извештај Америчке службе за заштиту околине индентификовао је неколико сценарија за које се очекује да ће бити директна опасност по људско здравље. Ђина Мекарти, администраторка службе, рекла је да ће резултати извештаја морају да забрину свакога ко иоле брине о будућности планете.

„Овде се више не ради о глечерима и поларним медведима, већ о здрављу породица и наше деце. Климатске промене угрожавају наше здравље утичући на храну и воду, ваздух који удишемо и време које нас погађа“, истакла је Мекартијева.

Док је о свим информацијама у документу већ раније извештавано, нова студија наглашава неколико најопаснијих апсеката.

Климатске промене негативно ће утицати на квалитет хране, а високе концентрације угљен-диоксида у атмосфери спустиће храњиве вредности биљних култура попут пшенице и пиринча.

У међувремену, промене температура и времена повећаће ризик од болести које се преносе храном као што је салмонела и норовирус.

Извештај такође предвиђа да ће до 2030. године екстремне врућине током летњих месеци драстично повећати број прераних смрти широм света.

Алергије и астма већ су постали велики проблем, који ће се топлијим температурама, дужим поленским сезонама и повећаним загађењем ваздуха само погоршати.

Климатске промене већ су условиле ширење популације комараца ван тропског појаса, што ће омогућити даље ширење маларије и других болести које преносе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи