Људи све краће испред телевизора, интернет највећи „кривац“

Број сати које су гледаоци у свету провели испред телевизијских екрана смањен је у 2015. години, нарочито међу младима, који време све више проводе користећи друге уређаје, показали су резултати истраживања спроведеног у 88 земаља, објављени на Међународном сајму медија у Кану.

Прошле године, у свету је забележен пад просечног броја сати проведених испред телевизора са три сата и седамнаест минута дневно на три сата и четрнаест минута.

Тај тренд још је израженији међу младима, који су током прошле године испред малих екрана проводили у просеку два сата и четири минута, што је за 10 минута мање него у 2014. години, наводи се у студији компаније за истраживање медија „Евродата“.

Такви резултати одраз су доминације интернета, али и изражене неједнакости, јер је број конзумената телевизије порастао у сиромашној Африци.

Гледаоци у САД испред ТВ екрана и даље дневно проводе просечно четири сата и двадесет девет минута, што је два пута више времена него у Азији, где је тај просек два сата и тридесет два минута, док у Европи износи нешто мање од четири сата дневно.

Интернет телевизија убедљиво је најгледанија и у томе предњаче корисници у САД и Канади, док је тај тренд нешто слабији у Француској.

Време које гледаоци у САД проведу у гледању директног телевизијског програма чини свега 47 одсто укупног времена проведеног испред телевизора, а гледаност интернет програма је у све већем порасту. Док у Канади 60 одсто младих гледа интернет телевизију сваког дана, у Француској то чини свега њих шест одсто.

Таквим разликама допринеле су нове технологије, јер чак 60 одсто Француза поседује смартфон.

Пренос дочека кинеске Нове године на кинеској телевизији Си-Си-Ти-Ви окупио је прошле године око 150 милиона гледалаца и најгледанији је програм у свету, док у САД највећу гледаност и даље има пренос доделе Оскара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи