Палмира, „бисер пустиње“ после џихадиста

Ослобођење и истеривање милитаната Исламске државе из древног града Палмире пропраћено је одушевљењем у читавом свету. Богати археолошки локалитет у великој мери је оштећен, а праве размере уништења можда се најбоље виде из снимка беспилотне летелице.

Сам долазак у Палмиру је изазов. Припадници Исламске државе минирали су прилазе, које су мукотрпно очистили сиријски војници уз руску помоћ.

Репортерка РТ-а Лизи Фелан била је једна од првих новинарки која је крочила у Палмиру од када су је џихадисти заузели у мају 2015. године. „Заиста је невероватно стајати у бисеру пустиње – древном граду Палмири, за коју су месецима људи широм света страховали да неће остати камен на камену“, био је први утисак Феланове.

Бројни предмети и велики делови античких храмова претрпели су знатна оштећења. Посебно су демолирани храм богу Бeлу и тријумфални лук.

Храм је саграђен у част богу Белу и био је један од три главна храма, од чега су друга два била подигнута за бога Месеца Аглибола и бога Сунца Јархибола. Храмови су направљени 32. године и били су централне грађевине религиозног живота Палмире.

Делови храма Белу знатно су оштећени, а стручњаци ће ускоро стићи да направе процену штете и да ли древни храм може да буде поправљен.

Феланова објашњава да је сада главна ствар видети колико је главних камених блокова остало нетакнуто и онда проценити да ли би било могуће реконструисати остале како би безбедно могли да носе тежину конструкције.

Амр Ел Азм, професор блискоисточне историје на Универзитету у Охају, истиче да, упркос томе што је много тога уништено у Палмири, циљ Исламске државе није нужна деструкција већ крађа и продаја предмета.

„Исламска држава види културно наслеђе као извозни ресурс и покрашће оно што могу да продају. У својој организационог структури имају одељење за антиквитете које је у оквиру одељења за ресурсе – истог оног које се бави продајом нафте и минерала“, објашњава Ел Азм за РТ.

Међутим, професор додаје да су неки већи објекти, попут Беловог храма и тријумфалног лука, дигнути у ваздух највише из пропагандних разлога, а не толико из религиозних.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи