Ајнштајнов експеримент показује „савитљивост“ времена

Осим као аутор Теорије релативитета и добитник Нобелове награде, Алберт Ајнштајн познат је и по мозгалицама којима је тестирао границе властитог ума. Једна од њих приказује могућност манипулације временом.

Ајнштајнов експеримент показује „савитљивост“ времена Ајнштајнов експеримент показује „савитљивост“ времена
Једна од најпознатијих главоломки чувеног Алберта Ајнштајна у обзир узима двојицу близанаца од којих један остаје на Земљи, док други одлази на путовање свемирским бродом.

Ајнштајнова Специјална теорија релативитета каже да ће близанац на броду остарити спорије, а колико спорије зависи од брзине брода.

Управо ту лежи кључ за манипулисање временом. Замислимо да је на Земљи рођено пет малих Ајнштајна 14. марта 1879. године. Један остаје на Земљи док четири одлазе на путовање свемиром са којег ће се вратити 14. марта 1979. године.

Сваки брод путује различитим брзинама. Први се креће упола спорије од брзине светлости, око 150.000 километара у секунди. Други брод путује брзином која износи око 75 одсто брзине светлости - око 225.000 километара у секунди.

Брзина треће летелице је око 99 одсто брзине светлости или око 299.000 километара у секунди, док четврти брод достиже брзину једнаку 99,9999999 одсто брзине светлости.

Када осване 14. март 1979. године, на Земљи је опет пет Ајнштајна. Један има 100 година, други има 87 (прва летелица), трећи 66 година (друга летелица), четврти 14 година (трећа летелица), а пети има тек један и по дан (четврта летелица).

Наравно, ниједна савремена летелица не може достићи поменуте брзине, али је свакако занимљиво знати шта би се десило уколико у обзир узмемо данас познате законе физике.

Утицај правила описаних у Специјалној теорији релативитета данас помажу раду паметних телефона, сателита и многих других уређаја којима је потребно прецизно рачунање времена управо због чињенице да је ток времена субјективан и да зависи од брзине, али и утицаја гравитације на посматрача.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи