Наса: Ниво леда на Арктику пренизак, то може утицати на време глобално

Америчка агенција за истраживање свемира објавила је у свом новом извештају да је лед који покрива Арктик у 2016. години на рекордно ниском нивоу.

Наса: Ниво леда на Арктику пренизак, то може утицати на време глобално Наса: Ниво леда на Арктику пренизак, то може утицати на време глобално

Како наводе, сваке године у марту висина леда који прекрива Арктик (Земљин Северни пол) је на свом врхунцу, док свој годишњи минимум остварује у септембру.

„Ове године сведоци смо изузетно топлој зими. Температуре су од 5,5 то 8,3 степена изнад нормале на Арктику. То се огледа у веома ниском нивоу леда на површини мора који углавном расте у ово доба године“, тврди Насин научник Волт Мaјер.

Према његовим речима, лед на Арктику веома је важан јер делује као „клима-уређај“, односно помаже хлађење северне хемисфере.

„Погледајмо и воду у океанима. Тамније воде океана апсорбују више Сунчевог зрачења што заузврат даје воду која се брже греје, а таква вода топи више леда“, рекао је Мaјер додајући да топљење арктичког леда потпуно мења атмосферску циркулацију.

„Оно што се деси на Арктику, не остаје само тамо. Када се тај предео греје, односно топи, мења се баланс између Арктика и нижих географских ширина. То мења временске обрасце, ствара млазне струје и олује“, закључио је Мaјер.

Иначе, Наса од краја 1970. године врши праћење Арктика, висину мора и леда на том подручју.

Прошле године агенција је забележила најнижи ниво леда на Арктику икада регистрован, док је и у 2016. години висина леда међу најнижим у протеклих неколико деценија.

У исто време, гледајући читаву зимску сезону, на северној хемисфери је ове године зима била два степена изнад просека што је најтоплија зима икада забележена на том подручју.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи