Руковање с принцом само по строгим правилима!

Скоро једна државничка посета није изазвала толико пажње јавности као посета енглеског престолонаследника. Обичне људе интересовао је сваки детаљ, а посебно строга правила енглеског протокола.

Када је чувени кошаркаш Леброн Џејмс, приликом фотографисања загрлио војвоткињу Кејт Мидлтон, та слика је обишла свет. Прво правило краљевског протокола било је прекршено.

„Било какав физички контак је забрањен, дозвољено је само руковање и увек мора да се чека да прво члан краљевске породице први пружи руку“, објашњава Душа Видановић из Европске школе протокола у Лондону.

Управо такав поздрав забележен је приликом јучерашњег дочека принца Чарлса и војвоткиње Камиле. Иста правила важе и за посете званичника. Руку први пружа онај ко је вишег ранга, било да је гост или домаћин.

Мишко Лекић, човек који је послуживао многе, од Тита до Буша и шпанског краља, сећа се другачијих времена. Супругу америчког председника Картера управо он је испратио до аутомобила.

„Дао сам јој цвеће и и пољубили смо се, то се тада смело, то се сматрало делом наших обичаја“, присећа се Лекић.

Има и обичаја које не мењамо. Деца са цвећем и погачом у рукама већ деценијама дочекују стране госте. А онда као у вожњи, обавезно је поштовати правило десне стране, са које се у односу на домаћина гост увек налази.

Гола рамена, дамама су забрањена, а откопчан сако дозвољен само члановима обезбеђења. За све остале дозвољено је да откопчано буде само доње дугме сакоа. Разлог тражимо на почетку 20. века и у земљи данашњих гостију.

„Принц Едвард је приликом једне посете или заборавио или није могао да закопча дугме и сви су то дочекали са 'То је нова мода'. Од тада је за све званичнике дозвољено да држе откопчано само једно дугме“, истакла је Видановићева.

Некада је број људи окупљених на улици говорио о популарности госта и разлогу посете. Данас су навучене ролетне обавезне на зградама близу руте којом гости пролазе.

Иза добро организованог протокола су месеци, а понекад и године припрема, које укључују и стотине људи. За ресторане важе посебна правила.

„Прво морају да се провере све намирнице које улази у мени. Онда мора да се преконтолише сваки члан особља, ко су му родитељи и тако даље", наводи Лекић.

У савременој дипломатији задатак је јасан. Протокол је ту да олакша комуникацију и на најмању меру сведе културолошке разлике између госта и домаћина. Ипак, понеко искакање из правила није на одмет.

Једини аутограм принца Чарлса, написан за најмлађег сина породице која је у поплавама изгубила све, ушао је у историју. Можда је неком члану протокола донео проблеме, али је свакако улепшао тешке дане ове породице. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи