Изумео митраљез зато што је желео да сачува људске животе

Ричард Џордан Гетлинг живео је у 19. веку, а изумом митраљеза мислио је да ће смањити број погинулих на ратишту јер ће нестати потреба за великим војскама у којима огроман број људи умире од болести.

Да је амерички лекар Ричард Џордан Гетлинг знао што ће његов изум направити и колике ће животе однети вероватно га никад не би створио.

Ипак, сведочио је Америчком грађанском рату и војницима који су у то време више умирали од болести него од пушчаних метака.

Око 620.000 људи је умрло због разних инфекција на терену, што је вишеструко већи број од оних који су умрли директно у борби. Стога се Гетлинг надао да ће својим изумом смањити бројност војски, а тиме и смрти на ратишту.

Наивно је веровао да ће изумом нестати потреба за великим војскама у којима се умире од болести и да ће ратове водити мали број људи.

„Схватио сам да уколико бих успео да изумем машину - оружје - које би брзином паљбе могло да омогући једном човеку да обави посао стотине, онда би нестала потреба за великим војскама и тиме би, последично, било смањено излагање људи биткама и болестима“, истакао је једном приликом Гетлинг.

Оружје је по њему добило име Гетлинг ган. Циљ му је био да се одједном избаци велик број метака у кратком времену, а његов изум био је базиран на његовом ранијем патенту распршивача семена и окретао се ручно. Рад на свом митраљезу започео је 1861. године, а патентирао га 1862. године.

Исте године је представљен војсци Уније која је у циљу испитивања, наручила шест примерака тог митраљеза, али су они заједно са пројектима изгорели у пожару. Америчка војска је поново 1865. купила Гетлингове митраљезе, кратко их користила у рату да би их следеће године увела у наоружање. Користиле су их и многе европске земље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи