Слоница Твиги сама још најмање две године

Набављање новог слона за „Врт добре наде“ је у плану, међутим, то вероватно неће бити реализовано у наредне две године. Ради се и на модернизацији врта, гради се нови пингвинаријум, реновира се и простор код змија, а простор око медведа где је зид трошан ограђује се заштитном оградом како би посетиоце физички одвојио од зида, истакао први човек ове установе на Калемегдану.

Слоница Твиги сама још најмање две године Слоница Твиги сама још најмање две године

Београдски зоолошки врт неће добити новог слона у наредне две године, изјавио је вршилац дужности директора зоо-врта Србољуб Алексић.

„Процедуре за то су јако компликоване и не верујем да ће у наредних годину-две дана нови слон стићи у Београд. Свесни смо да Твиги, слоница, има пуно година и свакако да размишљамо о томе да у будућности набавимо новог слона“, рекао је Алексић.

Слоница Твиги стара је око 40 година и у „Врт добре наде“ је доведена из зоолошког врта из Холандије пошто је убила чувара.

Бивши директор Бео зоо-врта Вук Бојовић довео је слоницу Твиги у Београд да би покушао да је упари са слоном Бојотом, у чему је и успео.

Бојот је умро од старости и од тада је Твиги сама.

Алексић је најавио и да ће медведима и вуковима коначно бити реновиран простор у коjeм живе, што није учињено још од изградње Бео зоо-врта.

„Покушаћемо у најскоријем времену да то преуредимо. Свесни смо да их треба мало оплеменити, модернизовати, радимо једно по једно, али видећемо да то што пре одрадимо“, рекао је Алексић агенцији Бета.

Много се ради и на модернизацији Бео зоо-врта, гради се нови пингвинаријум, реновира се и простор код змија, а простор око медведа где је зид трошан ограђује се заштитном оградом како би посетиоце физички одвојио од зида.

„Зоо-врт не сме сам да реновира делове тврђаве где је зид трошан, зато што је то споменик културе“, напоменуо је Алексић.

Како је додао, са Заводом за заштиту споменика културе сарадња је коректна, а проблем је како наћи средства за тај дуготрајан и дугорочан пројекат, јер је адаптација и рестаурација тих зидова јако скупа.

Према његовим речима започета је изградња „птичијег града“ – кавеза за велике птице. „Ту смо доста одмакли сав материјал је набављен, немамо неких додатних трошкова, сад чекамо да се кавези уграде.“

Вршилац дужности директора је рекао да Београђани ове године, до 12. јула и 80. годишњице Зоо-врта, могу да очекују нове становнике тог животињског парка.

Такође, људи су се неочекивано интересовали за тераријуме са инсектима тако да ће ове године бити набављено још инсеката и неке врсте камелеона.

Хумболтови пингвини који стижу из Сегедина, према речима Алексића „најзахвалнији су, јер могу да се држе и на температури од плус 40, а један од услова за њихов долазак јесте изградња пингвинаријума који мора да одговара европским стандардима“.

„Припремни радови за пингвинаријум су при крају, сада се чека да се заврши финансијска конструкција да би могао да се распише тендер за извођаче радова“, објаснио је Алексић.

Он је најавио и да је у плану набавка јужноафричке фоке која би требало да се са упари са нашом фоком. „Увешћемо новине храњења фока. Биће још неких изненађења, неке нове животиње су нам већ стигле, али нећемо још да откривамо ускоро ће посетиоци моћи да их виде", рекао је Алексић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару