Русија се загрева брже од остатка света!

Територија Руске Федерације се загрева 2,5 пута брже од светског просека, што је разлог све чешћих природних катастрофа, упозорило је у руско министарство за заштиту околине.

Истраживање о стању природне околине у Русији током 2014. године открива да су од 1976. до 2014. температуре у тој земљи расле у просеку за 0,42 степена Целзијуса по декади, док је на целој планети тај просек износио 0,17 степени.

„Климатске промене доводе до пораста броја опасних метеоролошких појава", наводи руско министарство на свом сајту.

У Русији је прошле године забележено 569 природних катастрофа, попут велике поплаве на Алтају, на југу Сибира, што је незапамћено, упозорава министарство.

Министарство је навело да је ове године забележен мањак воде на подручју Бајкалског језера, чији је ниво воде пао испод критичне тачке, проузрокујући „катастрофално повећање броја пожара“.

Министарство је, међутим, констатовало да су зиме у појединим областима у јужном Сибиру и на крајњем североистоку земље посебно хладне.

Министар за ванредне ситуације Владимир Пучков упозорио је у октобру да се земља услед глобалног загревања „суочава са новим претњама", те да је „неопходно предузети нове мере како би се заштитила инфраструктура“.

„Пермафрост се отапа, земљотреси се дешавају на местима на којима их раније није било, јављају се клизишта, поплаве", навео је Пучков.

Зима је ове године у Москви прилично блага са температурама које прелазе осам степени Целзијуса.

Овај „топлотни талас“ приморао је градске власти да затворе клизалишта на отвореном које Московљани обично масовно посећују у време празника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи