Борба човека и лаве – усмеравање вреле Етнине „реке“

Вулкан Етна на Сицилији је, после 20 година, поново прорадио и тиме потврдио статус јединог живог вулкана у Европи. Вулкански дим и прашина ишли су у висину од чак седам километара. Иако су најављене нове ерупције, екипа Радио-телевизије Србије примакла се обронцима Етне.

Борба човека и лаве – усмеравање вреле Етнине „реке“  Борба човека и лаве – усмеравање вреле Етнине „реке“

До Етне се стиже кроз прави геолошки парк. Успут се може видети дуг пут лаве од кратера до места Катанија, где се завршавају трагови ерупција које су чак седам пута мењале комплетну географију места и селили становништво са обронака Етне ка мору.

Нова ерупција Етне (на слици на врху: ерупција Етне снимљена из свемира, фото: EPA/NOAA/NASA) највише је узбудила геологе. Становништву Катаније то је, како кажу, нормално.

Геолози су временом научили како да контролишу ерупције, па чак и како да усмеравају лаву, топлоте 600 степени Целзијусових, као речни ток и да од ње праве нове географске облике.

Последња ерупција догодила се 4. децембра ове године и била је најјача у последњих 20 година. Геолози најављују да ће ових дана бити више ерупција.

Геолог Ђовани Маурицио каже да се жичаром може стићи на врх Етне, до тачке на висини од 3320 метара, одакле могу да се виде три отвора која су још активна.

Екипи РТС-а, из безбедносних разлога, није допуштено да се попне на врх.

„Иначе, кад је ситуација нормална и кад има снега, обично ту жичару користимо као ски-лифт и многи се спуштају низ Етну“, рекао је Маурицио.

Етна има 14 мањих, повезаних кратера. Сваки од њих направио је посебну географску целину. На једном од њих још од 400. године пре наше ере постоји град Таормина, једна од најлепших туристичких атракција на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару