Уз ову књигу физика није баук

Упознавање са једном озбиљном науком као што је физика, не мора да буде страшно ни за ђаке ни за наставнике. Напротив, могуће је на један спонтан и забаван начин инспирисати децу да се сама заинтересују за појаве у свету око себе. Било да сте у шестом разреду основне школе, било да сте старији, у учионици или код куће, „Урнебесна физика“ може вас навести да се у физику заљубите.

„Физика се догађа свакога дана и физика је свуда око нас“, говорио је Светислав Пауновић некадашњи професор физике који је желећи да помогне основцима да лакше схвате градиво осмислио књигу експеримената и трикова – Урнебесну физику.

Када је завршио рукопис послао га је писцима Бранку Стевановићу и Игору Коларову да га својим питањима и упадицама учине занимљивијим. Умешала се и илустраторка Ана Петровић а крајњи резултат је Урнебесна физика.

„Ми смо свој задатак озбиљно схватили, па смо у књигу ставили обиље анегдота, занимљивих података, такође и вицкастих необичних несвакидашњих ситуација које могу да се разумеју као пратећи духовити елементи који децу треба да ослободе страха од једне озбиљне науке“, рекао је писац Бранко Стевановић.

Имали смо прилику да видимо како се раствором соли и воде пишу скривене поруке и како се оне одгонетају уз помоћ графитне оловке.

Ученици кажу да им се књига допада. Поручили би је свима, и онима који воле и онима који не воле физику. Додају да се на шаљив начин приближава градиво, па је самим тим лакше и учење.

„Веома духовита и занимљива књига. Физику приказује на врло једноставан и интересантан начин. Из ове књиге сам научио да су научници често грешили, али да никад нису одустајали и да су долазили до великих открића“, додаје ученик Коста.

Професорка Тања Тинтор каже да је књига веома корисна за децу, пошто има низ експеримената који се лако могу извести код куће.

„Корисна је и за наставнике јер помаже у организовању квалитетније и креативније наставе. Може бити извор добрих идеја за извођење огледа на самим часовима физике и помоћи деци да боље схвате свет око себе и појаве у природи“, додаје Тања Тинтор.

Професор Светислав Пауновић није дочекао да види ову књигу објављену. Урнебесна физика коју је посветио својим унуцима и свој другој деци, за кратко време постала је хит и два месеца од објављивања доживела и друго издање.

Ускоро ће бити објављена и на мекедонскoм језику.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару