Србија четврта у свету по производњи метли

По много чему је Србија позната у свету – спорту, шљивама, малинама, али мало је познато да се на високом, четвртом месту, налазимо по производњи метли и то оних природних, сиркових.

Метле прављене од сирка гајеног у Селенчи надомак Бача свакодневно одлазе пут западне Европе. Најчешће у Швајцарску, Италију, Немачку...

„Производња сиркових метли је веома добра и због пољопривреде која код нас има велико упориште, и веома је значајна тако што је све више пољопривредних произвођача који сеју сирак, сирак метлаш, за који имају обезбеђен пласман, сигурно плаћање и тако се круг на један најлепши могући начин затвара“, рекао је председник општине Бач, Драган Сташевић.

Оно што издваја овакву метлу и чини је атрактивном, пре свега за европске купце, је то што је еколошки производ. Дрвена дршка и сиркова метлица послуже као биомаса, док жица и пластична врпца могу да се рециклирају.

Самир Сурап, који већ годинама прави метле, каже да је за њега просек да у једном дану направи 150 метли.

„Радим већ 7 година, норма је око 150 метли, а може и више, људи праве и по 200 метли. Углавном, норма је до 150, али могу да правим и више, има доста нас који правимо. Дневно направим и 300 комада али не ових, већ другачијих метли“, рекао је Сурап.

У Селенчи, једној од шест месних заједница у општини Бач, познатој по томе што је већински насељена Словацима, ради око двадесетак произвођача метли. Удружени наступају на европском и светском тржишту.

Било са дршком или без, као превозно или средство за рад, тек метла је била испирација многих уметника. По производњи метли четврти смо у свету, а ко зна шта би радиле вештице и виле без овог апарата за чишћење или летење да се баш не производи у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару