Резултати потрага за нацистичким златним возом противречни

Власти града Валбжих на југозападу Пољске представиле су резултате претрага терена у потрази за нацистичким златним возом сакривеним, према поратним легендама, у подземном комплексу тамошњих планина али ни за корак се нису приближиле решењу енигме.

Резултати потрага за нацистичким златним возом противречни Резултати потрага за нацистичким златним возом противречни

Постојање тунела је неспорно, али док једна екипа тврди да је у њему воз дуг 92 метра, друга то категорично пориче и воз назива фантомским.

„Резултати су дијаметрално супротни зато ћемо их сада детаљно анализирати“, поручено је након данашње презентације претраге терена на 65. километру пруге за Вроцлав коју су средином новембра обавили Пољак Пјотр Копер и Немац Андреас Рихтер.

Независно испитивања терена је поверено научницима са Рударско-металуршке академије из Кракова.

Извештаји две новембарске потраге за златним возом који је, према легенди, у журби пред надирање Црвене армије на крају Другог светског рата одвезао из Вроцлава 300 тона злата, ушао у један тунела крај Валбжиха и никада га више нико није видео, лежали су до данас у сефу, јер су градске власти хтеле да их представе заједно.

„На једном од места које смо претраживали појавила се празнина, тунел широк пет метара, висок девет“, истакао је Копер чија екипа је на терен изашла у новембру прва.

Према тврдњама његове екипе, аномалије потврђују да је у тунелу дужем од 100 метара воз дуг 92 метра, а члан стручног тима, професор Вроцлавског универзитета Адам Шинкјевич био је мало опрезнији и потврдио да су уређаји у тунелу под земљом открили присуство метала са јаким електромагнетним пољем и да то може да указује на воз, али да би била неопходна даља претраживања терена.

„Тунел постоји можда, али воза сигурно нема. Све су то природне геолошке аномалије терена“, категорично је порекао откриће старог нацистичког воза професор Јануш Мадеј из Рударско-металуршке академије у Кракову.

Мадеј је новинарима представио за поређење и слике како би изгледало када би се заиста под земљом у тунелу налазио стари оклопни воз са локомотивом.

Власти Валбжиха за сада нису одлучиле да ли ће кренути саме или дозволити даље инвазивне претраге терена на коме је пријављено откриће златног воза или ће композиција непронађена поново отићи у легенду.

Златна грозница која тресе цео свет

Копер и Рихтер изазвали су праву златну грозницу не само у Пољској, већ и у свету када су почетком августа пријавили своје сензационално откриће - да су нашли стари немачки оклопни воз који је кренуо из Вроцлава са тајанственим теретом, а замео му се сваки траг крај Валбжиха у планинама где су нацисти градили велику мрежу тунела и бункере у комплексу велике подземне тврђаве.

За Влабжих и цео регион била је то сјајна туристичка промоција, град су јесенас запосели знатижељници, аматерски трагачи за благом и новинарске екипе из целог света и Валбжих је добио рекламу какву би тешко могао икада да плати.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару