Почео „Фестивал науке“

Највећа научна смотра југоисточне Европе, „Фестивал науке“, почео је на Београдском сајму. Хале „3“ и „3а“ биће резервисане за пет програмских целина - интерактивне поставке, научно-фантастична бина, експертинејџери, радионице и изложбе показаће забавну страну науке.

Посетиоци деветог „Фестивала науке“ добиће прилику да сурфују по светлости, сазнају више о биљкама из којих настају лекови, виде део оригиналне кости диносауруса, да науче како да ухвате ветар.

Близу 600 научника - потврдиће овогодишњи слоган манифестације „Чуда су свуда“. Фестивал траје до 6. децембра.

Сви који се одлуче да посете Фестивал науке, моћи ће да засвирају на ласерској харфи, коју доноси аустријски циркус „Луминесенс“, чији ће чланови направити и игралиште за децу где ће светлосним предметима моћи да направе невероватне слике и звуке.

Фестивал се придружује обележавању године светлости, па ће посетиоцима захваљујући ласерским ефектима, ласерима, оптичким влакнима, лавиринтима светлост бити приказана у замраченим просторијама на потпуно другачији начин.

Центар за промоцију науке ће нас упознати са физичком страном светлости, док ће Факултет за физику ће направити поставку која ће да нас проведе од блиставе до невидљиве светлости.

Према речима пи-ар Фестивала науке Зоране Минчић, једна од занимљивости овогодишњег фестивала је и гостовање лондонског Краљевског колеџа, који доводи робота Наоа.

„Он имитира наше експресије лица, па ћемо се играти са њим игре имитације“, рекла је Минчићева напоменувши да се код људи шест основних емоција испољава на исти начин без обзира на порекло.

Професорка Ћећилија Ласки са Института за биороботику из Пизе, приближиће посетиоцима меку роботику, односно бионику, те ће сви моћи да виде како хоботница може да нас научи како да направимо савршеног робота.

Једна интерактивна поставка посвећена великом научнику Михајлу Пупину, а хит ће бити и поставка Националног криминалистичко-техничког центра МУП-а, који ће приредити веродостојну инсценацију кривичног дела, па ће сви видети шта је форензика и како на основу само једне длаке или отиска стопала може да се олакша откривање починиоца кривичног дела.

Програмски координатор Фестивала науке Александра Патенковић каже да је и ове године програм богат програм, и да су организатори померили границе.

Као посебно занимљиве издвојила је поставке које се односе на неуронауку.

Овогодишњи гост је Природњачки центар из Свилајнца, на чијем ће "штанду" посетиоци моћи да виде много тога везаног за геологију, постанак живота и еволуцију.

„То ће бити занимљиво и свако ко дође откриће много ствари које ће га потпуно дотаћи. Очекујемо вас на сајму, да заједно ширимо наше границе знања“, позвала је Петенковић грађане да посете фестивал.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару