Читај ми!

Ово је најскупљи акт на свету!

Слика Амадеа Модиљанија, „Лежећи акт“, постала је друго најскупље уметничко дело на свету, пошто је продата синоћ на аукцији куће „Кристи“ у Њујорку за 170,4 милиона долара, чиме је надмашен и досадашњи аукцијски рекорд за неки његов рад.

Аукцијски рекорд постигнут је и за дело Роја Лихтенстајна, слику Медицинска сестра, која је продата од 95,3 милиона долара. Познато дело Лихтенстајна, које није било на тржишту 20 година, засновано је на стрип цртежу. 

Модиљанијев Лежећи акт, сада друго најскупље уметничко дело на свету, продат је у Њујорку купцу који је желео да остане анониман.

Слика из 1917–1918. године, на којој је представљена непозната нага жена која се одмара на каучу наслоњена на плави јастук, умало је изазвала скандал када је први пут представљена на изложби у Паризу.

Претходни рекорд за неко Модиљанијево дело био је 71 милион долара.

Слика Пабла Пикаса Жене из Алжира (Верзија „О“), која је продата у мају за 179,4 милиона долара, поставила је светски рекорд у цени за неко уметничко дело. 

Модиљанијева слика, уље на платну које је радио између 1917. и 1918. године, приказује нагу жену која лежи на црвеном кревету.

Она је изазвала скандал када ју је италијански уметник први пут изложио у Паризу.

Два значајна рада Пола Гогена такође су понуђена синоћ на аукцији у Њујорку.

Слика Младић с цветом из 1891. године продата је за 13,6 милиона долара, док је скулптура Тереза с мотивима с Тахитија достигла цену од 25 милиона долара.

Аукцијски рекорд Гогенових слика с тахићанским мотивима држи слика Човек са секиром, која је 2006. године продата за 40,3 милиона долара, а најскупља Гогенова скулптура продата на аукцији донела је 11,3 милиона долара.

У фебруару, једна од његових слика с Тахитија, Када ћеш ме оженити?, продата је приватно за скоро 300 милиона долара, што је, незванично, највећа цена за неко уметничко дело.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару