Читај ми!

Индијци траже дијамант из круне британске краљице

Боливудске звезде и индијски бизнисмени покренули су правни поступак како би вратили 105-каратни дијамант у вредности од 100 милиона фунти који се налази на круни британске краљице, а за који тврде да је украден из њихове земље, пише „Дејли мејл“.

Индијци траже дијамант из круне британске краљице Индијци траже дијамант из круне британске краљице

Дијамант Кохинор, који је носила краљица мајка на крунисању свог мужа и касније своје ћерке, могао би да буде истргнут из британске круне и враћен у Индију, пошто су Индијци покренули судски поступак пред Високим судом у Лондону, захтевајући од британске владе да врати 105-каратни дијамант.

Тај поступак могао би да изазове непријатности на ручку који приређује британска краљица за индијског премијера Нарендру Модија следеће недеље у Бакингемској палати, а такође поново баца светло на британску колонијалну историју.

Давид де Соуза из групе која помаже у финансирању поступка изјавио је да је Кохинор само један од многих артефаката који су однети из Индије под сумњивим околностима.

Де Соуза тврди да су последице британске колонизације „крађа индијског богатства и уништавање душе земље“.

Боливудска звезда Бумика Синг је на то додала да Кохинор није само драги камен већ део историје и културе и несумњиво мора бити враћен.

Влада Британије одбацила је захтеве за враћање овалног дијаманта који је владар Дулип Синг поклонио краљици Викторији 1851. године, након британске анексије Пенџаба.

„Умешани у овај смешни случај треба да схвате да су британски краљевски драгуљи право место за Кохинор дијамант у знак захвалности и признања за више од три века британског присуства у Индији које је допринело модернизацији, развоју и демократизацији те земље“, рекао је за Дејли мејл историчар Ендру Робертс.

Пакистан, Индија, Иран, па чак и авганистански талибани, тврде такође да имају право на драгуљ, чији назив у преводу значи „планина светлости“, а његово постојање први пут је документовано 1304. године.

Легенда каже да, ко год носи тај дијамант, постаје невероватно моћан, али сме да га носи само Бог или жена, док би мушке власнике задесила несрећа.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару