Читај ми!

Мали залогај за космонаута, велики за пут на Марс!

Космонаути који бораве на Међународној космичкој станици (МКС) пробали су у свемиру узгојену салату, што је још један велики корак ка оспособљавању људи за путовање на Марс. Космонаут Скот Кели каже да је одлична и да има укус руколе.

Амерички космонаут Скот Кели и остали чланови посаде на МКС-у, уз једно „наздравље“, пробали су јуче салату, а овај „историјски залогај“ преношен је директно на Насиној телевизији.

На трпези космонаута нашла се црвена римска салата, убрана након 33 дана раста у специјалним кутијама које је на МКС допремио беспилотни амерички теретни брод „спејс икс драгон“.

„Сутра ћемо јести своју дугоочекивану жетву зелениша“, поручио је прекјуче Кели путем Твитера на ком је поставио и своју фотографију поред засада црвене салате.

Први бусен свемирске салате узгојен је прошле године, али га космонаути нису појели, јер је морао да буде подвргнут контроли здравствене исправности на Земљи, тесту који је успешно прошао.

Космонаути су пре јела „листове салате очистити марамицама натопљеним лимунском киселином“, објаснили су у Наси.

„Појешће само пола свемирске жетве, док ће другу половину упаковати и замрзнути како би могла да буде враћена на Земљу ради даљих анализа“, навели су стручњаци Насе.

Истраживачи су данас у прилици да узгајају храну у свемиру, што би у будућности требало да им помогне да преживе вишемесечна, па чак и вишегодишња путовања космичким пространствима, наводе у Америчкој свемирској агенцији (НАСА).

„Постоје докази да су свеже намирнице, попут парадајза, купина и црвене салате, одличан извор антиоксиданата“, рекао је Реј Вилер, научник Насиног свемирског центра „Кенеди“, на Флориди.

„Доступност свежих намирница у свемиру могла би да има позитивни ефекат на расположење космонаута, као и да им пружи извесну заштиту од свемирске радијације“, објаснио је он, преноси АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи