Читај ми!

Нова острва откривају вулкански регион

Геолози добили спектакуларан увид у Земљину кору и нови вулкански регион, након појаве два вулканска острва у Црвеном мору.

Шолан и Хадид, два су нова острва створена у архипелагу Зубаир између Африке и Арапског полуострва 2011. и 2013. године.

Научници тврде да тектонске активности које су формирале ова острва могу открити претходно непознату вулкански активну зону у том региону.

„Активности вулкана већ деценијама утичу на јужни део Црвеног мора, наводећи нас на помисао да постоје присуства магматски активних зона које до сада нису биле примећене. Формирање вулканских острва дуж средине океана још увек није добро схваћено“, додали су истраживачи.

Испод Црвеног мора постоји огромна пукотина у Земљиној кори, познатија као Процеп, где се афричке и арапске тектонске плоче раздвајају брзином од једног центиметра годишње.

Понекад, међутим, Процеп се помера изненада и геолози верују да су најновији вулкани продукт оваквих догађаја.

Догађај сличан овом десио се 2005. године у оближњем Афару, у Етиопији, где су се токови лаве појавили у Процепу након самог земљотреса.

„Сегмент граничне плоче који долази до копна у Афару посматра се као главна граница“, рекао је за LiveScience Сигурјон Џонсон, геофизичар на Научно-технолошком универзитету „Краљ Абдула“ у Тувалу, у Саудијској Арабији.

„Али, ове нове активности нам говоре да постоји друга грана у Црвеном мору која је прилично активна. Мораћемо да је пратимо у годинама које следе и да видимо како ће се развијати.“

Истраживачи су користили технике даљинске детекције да би показали како су два острва створена од стране две пукотине испуњене магмом, познатије као насипи.

„Те пукотине испуњене магмом су дугачке најмање 10 километара, док су острва широка око једног километра“, изјавили су истраживачи за часопис NatureCommunications.

Формиране су када су парне експлозије избациле лаву у ваздух пошто се десила ерупција из морског дна.

Фрагменти лаве су направили острва, која су се током времена претворила у тврди камен.

„Могуће је да још увек нисмо прошли период појачане активности. Мислимо да је то подручје пролазило кроз епизоде раздвајања у периоду од неколико година или више“, рекао је Џонсон за LiveScience.

Додао је да ће острва која су се појавила као резултат ових вулканских активности, врло вероватно „трајати вековима“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи