Читај ми!

Перл Харбор, идентификација погинулих у јапанском нападу

Посмртни остаци неидентификованих припадника војске САД, који су погинули у нападу Јапана на америчку војну базу у Перл Харбору, ексхумирани су како би могли да буду идентификовани и сахрањени са свим војним почастима, саопштило је Министарство одбране те земље.

Ковчези са посмртним остацима пет погинулих морнара и маринаца умотани су у заставе САД и пренети из гробница у лабораторију, где ће бити анализирани помоћу модерних форензичких метода, које укључују и анализу ДНК, преноси Ројтерс.

Од 429 чланова посаде, њих 388 сахрањено је у хавајским гробницама као непознате особе након што су јапански авиони и подморнице 7. децембра 1941. године погодиле бојни брод „Оклахома“ са четири торпеда.

Пентагон је саопштио да жели да се сви идентификују у наредним годинама, а новим напорима ће бити откопан 61 гроб са 45 гробница, наводи агенција.

„Недавни напредак у форензици и технологији, као и помоћ чланова породице у обезбеђивању генетских информација, сада су нам омогућили да идентификујемо сваког члана посаде посебно“, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Маринци и морнари који се идентификују биће враћени њиховим породицама како би могле да их сахране са свим војним почастима, навео је Пентагон.

У нападу на америчку војну базу у Перл Харбору погинуло је више од 2.400 особа, а након тога САД су се укључиле у Други светски рат.

Изненадни напад имао је за циљ да избаци из строја америчку пацифичку флоту. Јапанска царска војска нанела је велике губитке - два потопљена бојна брода, два потопљена али касније спасена, четири борбена брода тешко оштећена заједно са још оштећених три крстарице и три разарача.

Осим тога, уништено је 188 авиона, а 159 оштећено. Ипак, јапанска војска није испунила главни циљ односно потапање носача авиона („Ентерпрајз“, „Лексингтон“ и „Саратога“), који у тренутку напада нису били у луци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи