Читај ми!

Откривен пергамент Курана из Мухамедовог доба

Помоћу радио-угљеничног анализирања, два листа пергамента Курана, за које се раније мислило да потичу из касног периода седмог века, испоставило се да су знатно старији – између 568. и 632. године. То значи да потичу из времена пророка Мухамеда, који је живео од 570. до 632. године.

Два ручно писана пергамента пронађена су у библиотеци Универзитета у Бирмингему у оквиру колекције „Мингана“, коју је прикупио Алфонс Мингана, калдејски свештеник рођен у Мосулу који се двадесетих година прошлог века доселио у Велики Британију, преноси Би-Би-Си.

Сматра се да су два пергамента исписана деловима 18. и 20. суре Курана (поглавља), а текст у њима је веома сличан оном који се може наћи у данашњем Курану, наводи професор Дејвид Томас, професор за хришћанство и ислам на Универзитету у Бирмингему.

„Ова чињеница подупире наш став да је Куран који данас имамо мање-више веома приближан Курану када је састављен у раним годинама ислама“, истиче Томас.

Дејвид Томас и Надир Диншо, такође професорка, кажу да су их резултати анализе веома изненадили. Животиња на чијој кожи је исписан текст највероватније је била жива током живота пророка Мухамеда.

Према муслиманској традицији, пророк Мухамед је доживео откровења која формирају Куран између 610. и 632. године.

„У то време, свете поруке нису прикупљене у једној књизи каква је данас. Уместо тога, у почетку су откровења чувана у сећањима и делом записивана на пергаментима, камену и палминим листовима“, истиче двоје научника.

Тек је под влашћу калифа Абу Бакра, првог вође муслиманске заједнице након Мухамеда, наређено да се сав материјал прикупи и направи књига.

„Коначна, писана форма завршена је под управом трећег калифа, Утмана, око 650. године. Муслимани верују да је Куран који данас читају исти текст који је стандардизован под Утманом и односе се према њему као према прецизном опису откровења које је доживео Мухамед“, објашњавају британски научници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи