Читај ми!

Музеј Прадо: „Слободно пипајте“

Запослени у Музеју „Прадо“ углавном опомињу посетиоце да не додирују непроцењиво благо које чувају. Међутим, пре пар дана, уз специјално одобрење, Хозе Петро Гонзалез је лагано својим прстима прешао преко копије једне од најпознатијих слика Дијега Валескеза "Apollo in the Forge of Vulcan".

„Много је ствари које можете открити и које волите откривати“, каже Гонзалез који је слеп од своје 14. године, преноси АФП.

Слика је једна од шест копија мајстора као што су Ел Греко и Франциско Гоја специјално рађених за прву изложбу за слепе у чувеном шпанском музеју.

Те три-де копије уметничких дела, настале су уз помоћ стручњака и специјалних техника и омогућавају слепим и слабовидим особама да додиром остваре везу са визуелном уметношћу.

Такође, обезбеђени су пси и аудио водичи који помажу слепима да се крећу и да открију лепоту сликарства.

„Ово је бриљантна изложба. Једини начин на који су слепи до сада могли да осете слике је кроз објашњење друге особе“, каже Гонзалез који је већ неколико пута посетио изложбу „Додирнути Прадо“ од како је отворена у јануару ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи