Читај ми!

На шта је потрошен новац од „Леденог изазова“

Феномен „Леденог изазова“ прошлог лета захватио је целу планету са циљем да скрене пажњу на амиотрофичну латералну склерозу (АЛС) и прикупи средства за истраживање лека и помоћ пацијентима који болују од те ретке и врло тешке неуролошке болести.

Кампању је покренуо Крис Кенеди тако што је први себе полио кофом ледене воде, изазивајући путем друштвених мрежа своје пријатеље да учине исто и дају новчани прилог.

Током неколико седмица, на хиљаде људи учествовало је у леденом изазову, од потпуних анонимуса до славних личности.

Удружење АЛС је саопштило да се 17 милиона људи прикључило овој акцији, те да је само у Сједињеним Америчким Државама прикупљено 115 милиона долара. Недавно је ово удружење на свом сајту објавило извештај о начину на који је новац од донација искоришћен.

Тако сазнајемо да је 77 милиона долара (67 одсто) уложено у научна истраживања, а 23 милиона (20 одсто) је дато за помоћ оболелима од ове болести, познате и као Лу Геригов синдром.

Десет милиона је потрошено на едуковање јавности и обуку лекара, док је три милиона послужило за плаћање трошкова анализе података.

Остатак новца употребљен је за организовање нових прикупљања донација. Чист рачун, нема шта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи