Читај ми!

Пронађена боја од млека стара 49.000 година!

Пре 49.000 година неко је на простору данашње Јужне Африке помешао млеко са иловачом да би добио боју. За шта је она коришћена остаје тајна, али је значајно да је мешавина направљена раније од прве употребе боје - 47.000 година раније!

Стара мешавина је сачувана на малом камену који је Лин Ведли са Института за еволутивне студије Универзитета „Витватерсранд“ у Јoханесбургу пронашла у пећини Сибуду, 40 километара северно од луке Дурбан, преноси Танјуг.

„Наша анализа показала је да је ова мешавина са иловачом могла да се нанесе на неку површину или на људску кожу“, навели су Ведли и њен тим у академском журналу Plos One.

Најстарија документована употреба млека у мешавини пигмената забележена је у Грчкој пре око 2.200 година и та техника је коришћена до ренесансе.

Откриће је, пише Ројтерс, значајно јер помера „увођење“ припитомљене стоке у тај регион 1.000 до 2.000 година раније него што се мислило.

Хемијском анализом утврђено је да је реч о млеку дивљег бизона и да је највероватније узето када је животиња убијена.

„Вероватно је коришћено као декоративна боја. Можда за украшавање животиња. Не знамо за шта су га користили, само знамо да су га користили“, рекла је Ведли.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи