Читај ми!

Патријарх Иринеј: Затрпавање базилике је неприхватљиво

Поводом најаве почетка радова на затрпавању остатака ранохришћанске базилике код Беле Паланке, забринутост је изразио и патријарх српски Иринеј који моли надлежне да што пре пронађу алтернативно решење.

Конзервирање, затрпавање и прекривање асфалтом ископина базилике на локалитету Кладенчиште, због изградње источног крака Коридора 10, не одобрава ни патријарх српски Иринеј, из чијег кабинета нам је стигло следеће саопштење:

„Дубоко Нас је забринула вест о планираном затрпавању темеља базилике близу Беле Паланке ради новог ауто-пута Коридора 10 према Бугарској. Ова ранохришћанска светиња откривена je пре три године и сведочи о континуитету хришћанске вере на овим просторима.“

„Дакле, реч је о важном и изузетно значајном археолошком локалитету и стога осећамо обавезу и одговорност да укажемо на чињеницу да је затрпавање остатака ове базилике неприхватљиво и молимо надлежне да што пре пронађу алтернативно решење којим би се конзервирани остаци базилике адекватно заштитили и сачували, а не да се покрију асфалтом, чиме би била нанета огромна штета нашем духовном и културном наслеђу које смо дужни да чувамо и сачувамо за будуће генерације“, наводи се у саопштењу које је потписао патријарх.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи