Читај ми!

Шпански се више говори у САД него у Шпанији

Шпански језик се данас више говори у Сједињеним Америчким Државама него у Шпанији, што је констатација која ни мало не изненађује када се преведе у бројке.

Мексико и даље заузима прво место на листи хиспанофонских земаља, али су одмах иза њега САД које су од претходног пописа претекле колевку шпанског језика - Шпанију, јавља Танјуг.

Близу 53 милиона људи (тачније 52.988.755) од 318,9 милиона становника говори шпански у САД, што је нешто више од 15 одсто од укупног становништва.

За 41,3 милиона њих је шпански матерњи језик, док је за осталих 11,6 милиона, углавном деце имиграната, то други језик.

Како преноси сајт Слејт, позивајући се на најновији извештај Института „Сервантес“, број људи који говоре шпански у САД је сада већи од укупног броја становника Шпаније (47 милиона).

То је последица масовног присуства имиграната из Мексика и других латино-америчких држава у САД. Јавни превози у појединим америчким државама, попут Лос Анђелеса, већ су дуже време двојезични.

Предвиђа се да ће САД постати прва хиспанофонска држава до 2050, када ће они који говоре шпански достићи бројку од 138 милиона, под условом да Мексико остане на садашњих 121 милион становника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи