Читај ми!

И после Ужица Нови Сад

Иако је Јосип Броз био омиљен гост у свом, Титовом Ужицу, његова скулптура премештена је у Нови Сад. Предузетник и колекционар Синиша Жарин купио је Титову скулптуру за три милиона динара и прикључио је свом музеју заборављених уметности. Биста, идентична оној у Кумровцу, дело је чувеног вајара Антуна Аугустинчића.

Један Севојничанин и један Новосађанин спасили су Тита од пропасти. Први 1994. године, када је спречио да се скулптура претопи, а други, пре неколико дана, када ју је откупио и пренео у Нови Сад.

„Овде не стоји на отпаду и, недајбоже, да падне на памет некоме да га прелије, спасили смо један комад културе, један комад историје и сматрамо да је то један позитиван чин“, каже Синиша Жарин, власник „Мануала“, музеја заборављених уметности.

Скулптура из 1948, тешка 400 килограма, била је део Музеја у Рудом. Рат је Тита преместио на подручје Титовог Ужица.

Тито је последњи пут пут боравио у Ужицу 1979. године да би наредних деценија, игром случаја и не својом вољом наставио да путује по том крају. До ратних деведесетих био је у Рудом, затим у Прибоју, 20 година био је Севојничанин, а последња два дана становник је Новог Сада.

Ужички крај није, међутим, најпознатији по овом споменику Титу, већ по оном која је годинама стајао на градском тргу, а сад је скривен иза ужичког музеја.

Хоће ли се и тај Тито прикључити колекцији од 40 биста и 50 слика које чува Синиша Жарин?

„Мислим да је то амбиција сваког колекционара на свету, има их у Америци, Јужној Америци, Канади. Сви они заједно са мном маштају о једном таквом комаду али мислим да ће остати тамо где и треба да остане, а то је у Ужицу“, истакао је Жарин.

Није само Тито у фокусу овог музеја – овај предузетник прикупио је 150.000 различитих предмета, махом из времена између два светска рата. Ипак, чини се да се од савремене историје не може побећи, већ се о њу и саплићемо.

„Преко две и по тоне филмског материјала Војске Југославије сам нашао на отпаду и овог Тита, рад Долинара, Словенца, нађен је на отпаду у Темерину и плаћен је 100 евра“, каже Жарин.

Музеј још није отворен и у домаћој јавности релативно је непознат. У домете 30-годишњег колекционарства, међутим, уверило се више од 2.000 дипломата.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи