Читај ми!

Земљотрес померио Монт Еверест три сантиметра

Разорни земљотрес јачине 7,8 степени који је 25. априла погодио Непал померио је највишу планину на свету три сантиметра према југозападу, саопштила је кинеска Национална администрација за мерења, картографију и геоинформацијe.

Највиши планински врх на Земљи се подигао три сантиметра у протеклих десет година (по 0,3 центиметра годишње) и померио 40 сантиметара према североистоку (по четири годишње), наводе стручњаци кинеске Националне администрације за мерења, картографију и геоинформацијe, преноси Танјуг.

„Монт Еверест непрестано клизи према североистоку, а недавни земљотрес га је вратио мало уназад“, рекао је Су Сивеј, представник Геолошког института при кинеској администрацији за праћење земљотреса, додавши да је амплитуда померања „нормална“.

На граници између Непала и Кинеске аутономне области Тибет, Монт Еверест представља одличну тачку посматрања кретања евроазијске и индијске тектонске плоче које се ту сударају, истакао је Сивеј.

Други земљотрес, јачине 7,5 степени, који се догодио у Непалу 12. маја, није изазвао никакво знатно померање „крова света“, истиче се у кинеској студији чији се налази заснивају на мерењима обављеним путем сателита.

У двоструком земљотресу у Непалу страдало је више од 8.700 људи. Посебно тежак био је биланс мртвих међу алпинистима на Евересту где је живот изгубило 18 људи.

Научници су установили да је као последица сеизмичког шока, густо насељена долина Катмандуа, која се простире 80 километара југоисточно од епицентра потреса, померена за око два метра према југу.

Сам главни град Непала, Катманду, померио се метар и по према југу и подигао један метар, потврдио је за АФП представник непалских власти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи