Читај ми!

На Марсу откривено стакло?

Америчка агенција за истраживање свемира (НАСА) саопштила је данас да је орбитална сонда МРО (Mars Reconnaissance Orbiter) открила депозите стакла у неколико кратера Црвене планете.

На Марсу откривено стакло? На Марсу откривено стакло?

У Насином саопштењу се наводи да су честице стакла које је сонда детектовала настале као последица силовитог удара, највероватније метеора, при чему се створило довољно снаге да се камење растопи, а стакло брзо охлади у атмосфери.

Протеклих година, истраживања су показала да су у таквом стаклу на Земљи сачуване мале количине органског материјала који потиче из времена када је пре више милиона година велики метеор ударио у нашу планету.

Постоји дакле могућност да се и у стаклу на Марсу налазе сачувани докази живота из давне прошлости планете, под претпоставком да је живот на њој уопште постојао.

Будући да се депозити стакла налазе на једној од локација које ће бити истраживане новим Марсовим ровером који би требало да буде лансиран 2020, научници се надају да ће ускоро бити у прилици да нађу доказе о постојању живота.

Детаљи о марсовском стаклу, које су прикупили Кевин Кенон и Џек Мастард, истраживачи са Универзитета „Браун“, објављени су у часопису Геологија (Geology).

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи