Читај ми!

Пирот, у тесту цртају Светог Саву, Вука Караџића...

Бројне знаменитости Србије, али и портрети историјских личности у Пироту неретко „извире из рерне“! Млади пиротски пекари толико добро обликују и осликавају ђаконије од теста да ће неки представљати земљу на европском првенству.

Млади пекари, који се образују у Млекарској школи „Др Обрен Пејић“ у Пироту, осим класичног пекарства, баве се и уметничким обликовањем теста, па у тесту праве портрете Светог Саве, Вука Караџића, грб Србије и многе друге знаменитости наше земље.

Колико су успешни у томе сведочи податак да је државна првакиња у пекарству за ову годину Даница Ћирић управо из ове школе, па ће овога лета представљати Србију на Европском првенству у пекарству које се одржава у Италији.

Њен професор Радосав Пејчић се нада да ће се Даница, након Европског, пласирати и на Светско првенство које се одржава у Француској.

Говорећи о државном првенству које је недавно одржано у Београду, Даница каже да је конкуренција била жестока.

„Није било лако јер се радило ручно, али сам задовољна јер сам освојила прво место. Правила сам данско пециво разних облика, које сам сама осмислила“, прича Даница Ћирић за Танјуг.

Матурант ове школе Владимир Стојановић каже да се уметничко обликовање теста у Млекарској школи изучава све четири године на смеру прехрамбени техничар.

„До сада смо радили грб Србије, Светог Саву, Вука Караџића, многе детаље у вези са уметнички обликованим тестом. Најтеже је радити портрете, као што су ликови Вука и Светог Саве, јер ту има доста детаља. Много је теже цртати на тесту него на папиру, јер се тесто мрда, развлачи се лево-десно. Папир можете гумицом да обришете ако погрешите, а тесто можете само да премесите и кренете све испочетка“, објаснио је Стојановић у изјави за Танјуг.

Његова школска другарица Катарина Чалић највише воли израду славских колача, за које су ученици ове школе протеклих година награђивани на бројним такмичењима.

„За израду славског колача потребно је три до четири сата рада. Ради се од квасног теста, а украси од бесквасног. Украси као што су крст, клас, буренце, књига, печат праве се од бесквасног теста да не би нарасло, али и да би остали беле боје, што је важно због естетике“, истиче ова ученица Млекарске школе у Пироту. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару