Читај ми!

Тјурингова скупа бележница

На аукцији у кући „Бонамс“ у Њујорку бележница британског математичара Алана Тјуринга недавно је продата за нешто више од милион долара. Продаја рукописа је доказ растућег интересовања за научна документа, историју компјутера, свемира, истраживања и ране науке.

Тјурингова скупа бележница Тјурингова скупа бележница

Тјурингова бележница има 56 страна, а садржи комплексне математичке и компјутерске белешке. Верује се да је то једини његов обимни рукопис који је сачуван. Тај британски математичар, пионир компјутерске науке, одгонетнуо је Енигму - машину за шифровање порука коју су нацисти користили у Другом светском рату.

Документ који је продат на аукцији датира из 1942. године, када су Тјуринг и његов тим сарадника радили на дешифровању Енигме.

Према речима директорке Одељења за историју науке аукцијска куће „Бонамс“ Касандре Хатон, колико је познато, нема других рукописа чувеног научника у приватним рукама, никада ниједан није продат на тржишту или на некој аукцији.

„Готово сам потпуно сигурна да их неће бити ни у будућности. Продаја рукописа је доказ и растућег интересовања за научна документа, историју компјутера, свемира, истраживања и ране науке“, објаснила је директорка Хатон.

Тјурингова бележница је била међу папирима које је он тестаментом оставио пријатељу и колеги - математичару Робину Гандију. Документа је дао архиви Краљевског колеџа у Кембриџу, али је задржао бележницу, у којој је на захтев психијатра записивао своје снове. Остала је у његовом поседу све до смрти.

На аукцији је биo понуђен и оригинални примерак машине коју су за време Другог светског рата Немци користили за слање тајних порука, а коју је Тјуринг дешифровао.

„На крају је Тјуринг успео у својој мисији. Овакве машине су биле кључ за успехе нациста све док нису декодиране“, објаснила је Касандра Хатон.

Алана Тјуринга су после рата британске власти гониле јер је био хомосексуалац, што је у земљи тада било илегално.

Био је осуђен 1952. године и морао је да буде подвргнут хормоналној терапији како би се „излечио" од хомосексуализма.

Преминуо је 1954. године од тровања цијанидом. Његова смрт је проглашена за самоубиство, иако су породица и пријатељи веровали да се отровао случајно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару