Читај ми!

Десет врста које би могле да нестану ове године

Чак 10 животињских врста би ове године могле у потпуности да нестану. Та врста опасности прети, између осталог, саоли - шумском говечету, пацифичкој плискавици - врсти морске свиње, јужнокинеском тигру, северном белом носорогу, амурском леопарду, упозорила је Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН).

Први на списку је саола. То шумско говече, тамно смеђег крзна са белом пругом дуж леђа и благо закривљеним роговима уназад, живи само на Анамитском планинском ланцу, на граници између Вијетнама и Лаоса, где му услед демографског раста и одсуства било каквих мера заштите прети тотално изумирање, пише на сајту Медим.

Сличну судбину могла би да доживи и пацифичка плискавица, чији се број смањио на свега стотинак. Опстанак те „морске свиње“, која живи у Пацифичком заливу, највише угрожава индустријски риболов.

Јужнокинески тигар је од 1996. године у критичној опасности од потпуног истребљања. Верује се да је већ нестао у природи. Наиме, ниједна јединка није виђена још од 70-их. Кина данас покушава да поново уведе ову врсту у њено природно станиште.

Кат Ба лангур, ког због жутог крзна на глави зову још и златоглави лангур, живи у југоисточној Азији, на простору између јужне Кине и северног Вијетнама. Ових мајмуна данас има свега шездесетак на острву Кат Ба и мање од хиљаду у Кини.

Између 40 и 60 јаванских носорога живи у националном парку на острву Јава. Ова животиња ужива данас посебну заштиту индонежанских власти али само у оквиру овог утичишта.

Северни бели носорог је вероватно најугроженија животиња са листе ИУЦН-а. Ова врста је и званично изумрла у природи. У животу је свега пет северних белих носорога у свету, од којих четири имају више од 40 година (животни век ових животиња је највише 43 године).

Амурски леопард опстаје још увек у неколико изолованих области на крајњем истоку Азије, на простору између Кине, Северне Кореје и Русије. Последњих година је регистровано свега педесетак ових великих мачака.

За белокљуног детлића се верује да је изчезао. У Сједињеним Америчким Државама последњи пут је виђен 1944. године, а у ИУЦН-у је заведен као истребљена врста 1996. Последњих година, неколико биолога је навело да је видело ову птицу, али до сад нико од њих није успео да своје тврђе поткрепи доказима.

Северни разиграни лемур, мали примат који живи на северу Мадагаскара, једна је од најугроженијих врста животиња на свету, а 2012. их је регистровано свега 19.

Самоански голуб (Didunculus strigirostris) живи на Самоанским острвима, а његова популација се процењује на 70 до највише 380.

ИУЦН сврстава угрожене врсте у три категорије, у зависности од степена ризика од истребљења: осетљиве, у опасности и - у критичној опасности. Следећи стадијум односи се на нестанак животиње у дивљини, а затим и на њено потпуно истребљење (у заточеништву).

Према писању сајта Медим, те животиње би могле већ ове године да доспеју у то стање без повратка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи