Читај ми!

Француска подморница „потопила“ амерички носач авиона

Француска нуклеарна подморница „Сафир“, стара 34 године, успела је да се током војних вежби код обале Флориде пришуња и фиктивно потопи амерички носач авиона „Теодор Рузвелт“ и већи део његове пратње.

Убрзо након успеха подморнице, министарство одбране и француска морнарица објавили су вест „Сафир на вежби са америчком морнарицом близу обале Флориде“ ("Le SNA Saphir en entraînement avec l'US Navy au large de la Floride").

Међутим, врло брзо после тога, саопштење и поруке постављене на Твитеру су избрисане, преноси Раша тудеј.

Циљ војних вежби у водама код обала Флориде које су почеле средином фебруара био је да се тестира недавно модернизован амерички носач авиона, чије је усавршавање трајало четири године и коштало 2,6 милијарди долара, пре него што буде распоређен у нападачкој групи.

Вежбе су укључивале сценарије напада подморница и борбе са непријатељским бродовима.

Током прве фазе десетодневних поморских вежби, француска подморница „Сафир“ била је део такозваних пријатељских снага, али је у другој фази била у улози непријатеља и имала задатак да лоцира амерички носач и припреми напад на америчку флоту предводећи нападачку групу бродова.

У последњој фази вежби, француска подморница се непримећено приближила морнаричкој групи америчког носача прошавши кроз  „одбрамбени зид“ формиран од америчких фрегата које су штитиле носач.

„Последњег дана ујутро, издат је налог за отварање ватре, што је омогућило 'Сафиру' да фиктивно потопи 'Теодор Рузвелт', као и већи део његове пратње“, наведено је у првобитној вести коју је преузео блог Френч челенџиз.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи