Читај ми!

Делимично помрачење Сунца видљиво у Србији

Грађани Србије имаће прилику да 20. марта у преподневним сатима посматрају делимично помрачење Сунца, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ из Београда. Пуно помрачење биће видљиво на северу Европе, посебно изнад Норвешке и Фарских острва, док ће у Србији Сунце бити око 50 одсто затамњено.

Помрачење ће се као потпуно видети у полукружном појасу око Гренланда, Исланда и у Северном делу Атланског океана, а као делимично из Европе, Северне Африке и Западне Азије.

Како се наводи у саопштењу, у Београду ће први контакт Месеца и Сунца бити у 9.40 сати, а последњи у 11.59 сати, док ће максимално помрачење бити у 10.49 сати, када ће Месец покрити 51 одсто Сунца.

У Новом Саду ће време првог и последњег контакта бити исто, а максимално помрачење у 10.48 сати и тада ће Месец покрити 52 одсто Сунца. У Нишу први контакт Месеца и Сунца биће у 9.41, а последњи у 11.59 сати, док ће максимално помрачење, када ће Месец покрити 46 одсто Сунца биће у 10.49 сати.

Појава може да се посматра кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко 14) или кроз добро и обострано на свећу нагарављено стакло.

Најбезбедније посматрање је телескопом који или има специјалне филтере за Сунце или се кроз њега Сунчев лик пројектује на бели заклон.

Ове године ће са Земље моћи да се посматрају још једно помрачење Сунца (13. септембра) и два Месечева (4. априла и 28. септембра). Из Србије ће бити видљиво само Месечево помрачење 28. септембра и то цео његов ток.

Уколико буде ведро Београђани ће помрачење Сунца 20. марта моћи да прате и са терасе Народне опсерваторије на Калемегдану.

Еклипса 20. марта ће бити девето потпуно помрачење у 21. веку. Месец ће се наћи између Земље и Сунца и заклонити у потпуности или делимично сунчев диск од наших погледа.

Последње помрачење које је било видљиво из Европе догодило се 11. августа 1999, а на наредно ће становници старог континента морати да чекају до 2026. године.

Наступајуће помрачење могло би да стави на пробу европски електрични систем, јер ће на кратко време бити смањена производња струје из соларних постројења, упозорава Европска мрежа оператера за пренос струје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи