Читај ми!

Џиновски океан некада је покривао петину Марса

Пре око 4,3 милијарде година, више од половине северне хемисфере Марса покривао је огромни океан дубок и до 1,6 километара. Научници наводе да је заузимао запремину од 20 милиона кубних километара и покривао 19 одсто укупне површине планете.

Џиновски океан некада је покривао петину Марса Џиновски океан некада је покривао петину Марса

Користећи снажне телескопе са Земље, тим научника, предвођен Џеронимом Виљаневом, открио је знакове воде у Марсовој атмосфери.

„Наше истраживање представља прилично утемељену процену колико је на Марсу некада било воде. Сада можемо боље да разумемо Црвену планету“, истакао је Виљанева.

Пре око 4,3 милијарде година, на Марсу је било довољно воде да прекрије целу планету 137 метара дубоким слојем. Научници сматрају да је та огромна количина воде била концентрисана и заузимала око пола северне хемисфере, са максималном дубином од 1,6 километара.

Нове процене направљене су на основу проучавања површине Марса помоћу Европске јужне опсерваторије у Чилеу и Насиног инфрацрвеног телескопа на Хавајима.

Са овим моћним инструментима, научници су успели да открију два облика воде у Марсовој атмосфери. Први је уобичајени H2O. Други је HDO, ређа варијација у којој је један атом водоника замењен деутеријумом.

Поредећи однос HDO и H2O у води данас на Марсу са односом воде заробљене у метеориту који датира пре око 4,5 милијарди година са Марса, научници могу да измере атмосферске промене и одреде колико је воде нестало са Црвене планете.

Истраживачки тим посебно је био заинтересован за регионе близу северне и јужне поларне капе, јер су у њима садржане највеће тренутне количине воде. Научници сматрају да вода у поларним капама може да покаже шта се десило са воденим површинама током влажног Ноачијан периода планете, који се завршио пре 3,7 милијарди година.

Сложеним израчунавањима дошло се до податка да је Марс изгубио више од шест и по пута већу количину воде него што се тренутно налази у поларним капама.

То значи да је запремина Марсовог раног океана била најмање 20 милиона кубних километара воде, а покривао је око 19 одсто површине планете.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи