Они не знају шта је страх

Ови неустрашиви алпинисти посветили су своје животе пењању на највише и најпознатије зграде и грађевине на свету, и то без заштитне опреме. Њихов најновији подвиг су солитери Хонгконга и Шенџена.

Након што су избегли да буду протерани из Кине, пошто су се фотографисали на врху 650 метара високе Шангајске куле, светски познати пар се вратио да направи још драматичних фотографија.

Двојац познат као Виталиј Раскалов (22) и Вадим Махоров (25) на најновијим фотографијама пркоси гравитацији са врха небодера у Хонгконгу и оближњем Шенџену.

„Радије бих умро од пада са велике висине него да паднем са зграде са четири спрата и останем жив али непокретан. Тога се највише плашим“, изјавио је Раскалов за Дејли мејл.

Ови зависници од адреналина из Украјине и Русије упознали су се у Санкт Петербургу, када су налетели један на другог док су се пењали на висећи мост.

Двојац се од тада пењао на кровове Саграде фамилије у Барселони, катедрале у Келну, на Ајфелов торањ и Нотр Дам у Паризу. Такође, освојили су врхове пирамида у Гизи, као и неке од најновијих небодера у Дубаију.

Прошлог фебруара ударна вест је била када су се попели на 650 метара високу Шангајску кулу која је била још у изградњи и забележили видео-снимак од ког застаје дах. Када су то виделе кинеске власти изјавиле су да ће Виталију и Вадиму бити забрањено да се икада више врате у Кину.

Али изгледа да претњу ипак нису спровели у дело, па је неустрашиви пар успео да се врати у ову земљу, посети Шенџен и попне се на 660 метара висок финансијски центар, који има 110 спратова, а још је у изградњи.

„Ушли смо у зграду прерушени у локалне раднике. Попели смо се на 610 метара висине када су нас радници обезбеђења зауставили. У почетку су били веома љути и говорили су само на кинеском, тако да нисмо могли ништа да разумемо. Али онда су нас препознали и успели смо да их разумемо кад су рекли: 'Ви сте били на Шангајској кули!' Мора да су већ гледали наш претходни видео-снимак“, рекао је Раскалов и додао како их је обезбеђење на крају пустило и није им узело пасоше.

Необичан двојац има сјајне фотографије и са 384 метара високог "Shun Hing Square"-а, другог по висини облакодера у овом граду.

„У Шангају смо посетили зграду банке, али нисмо успели да дођемо до крова. Ушли смо обучени у одела и кравате и тражили дозволу да одемо до 56. спрата. Лако су нас пустили, али су на крову били припадници обезбеђења, тако да нисмо могли даље“, каже Виталиј, видно разочаран што није успео да „освоји“ и најпрепознатљивију зграду у Хонгконгу.

У својој првој посети Кини прошле године преспавали су на 650 метара високом Шангајском торњу, чекајући 12 сати да се рашчисти магла: „Када сам се пробудио, изгледало је као да сам у авиону, усред облака. Нисмо се уопште бринули за безбедност. То је била кинеска Нова година, тако да није било нигде никога“, објаснили су адреналински зависници.

Раскалов тврди да до сада није постојала могућност да падну или да се уплаше током пењања и нема сумње да настављају своју потрагу за новим небодерима. Такође додаје да што се више пењу, мање се плаше.

„На пример у Москви, док возим мотор осећам већу опасност него кад се пењем на солитере“, наводи Виталиј.

Двојац ће да направи паузу на Тајланду, пред одлазак у Немачку где припремају изложбу фотографија са кровова, у минхенској галерији „Колаб“.

Овог лета планирају пут у Јужну Америку, како би пронашли нове циљеве за „освајање“ и снимили документарац о себи и онима који су им слични широм света.

Током година, имали су доста проблема са локалним властима и приватним обезбеђењем: „Најгора ствар десила нам се у Чикагу. Полиција нас је ухватила и хтела да нас пошаље у затвор на шест месеци због упадања на туђи посед. Али обезбеђење нам је помогло – рекли су да смо добри људи и да бисмо можда могли да се договоримо. Онда је полиција решила да нам наплати казну од само 25 долара. Изгледа да имамо среће“, испричао је Раскалов.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи