Читај ми!

За трешњичке беле супове нема зиме

У колонији белоглавих супова, у клисури реке Трешњице, током 2014. била су 24 гнездећа пара тих ретких, законом заштићених птица, рекли су у ваљевском Центру за природне ресурсе „Натура“.

Иако је 2014. година по броју гнездећих парова белоглавих супова била најбоља до сада, због лоших временских услова током прошле године изгубили смо 13 младунаца, док је преосталих 11 у добром стању, рекао је агенцији Бета ренџер из „Натуре“ Драган Ђекић.

Он је рекао како је у 2014. једна птица била повређена највероватније при слетању, али се опоравила у прихватилишту подигнутом у селу Грчићи, код Љубовије. Друга је пала преко Дрине, у селу Грабовици.

Због компликоване процедуре, у складу са међународним прописима, није враћена у колонију у Трешњици, али је збринута у Репулици Српској (РС) и сада се налази у прихватилишту у Поповом Пољу. 

„Збрињавање повређене птице омогућено је споразумом о сарадњи завода за заштиту природе у Београду и Бањалуци“, додао је ренџер, који брине о опстанку белоглавих супова у клисури Трешњице.

Ђекић је истакао како је у прошлој години белоглавим суповима у Трешњици обезбеђено око 22 тоне хране, што је рекорд до сада, те да на том плану нема проблема.

„Битно је да нема тровања птица, иако та опасност потенцијално увек стоји због коришћења креозана и сличних средстава за заштиту биља. Опасност је и повећан број паса луталица, односно дивљих свиња и сренеће дивљачи, који се окупљају око хранилишта за белоглаве супове“, рекао је Ђекић.

Белоглави супови у клисури Трешњице су најсевернија континентална колонија у Европи, а колоније белоглавог супа у Србији налазе се и у клисурама река Увац и Милешевка, о којима такође брине Завод за заштиту природе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи