Читај ми!

Калифорнија у страху од атмосферске реке

Након дугачке суше грађани Калифорније дочекују, како је најављено, највеће невреме у последњих десет година. За све ће бити одговорна атмосферска река, која ретко погађа копно, али када се то догоди може да изазове катастрофалне поплаве.

Атмосферска река која погађа Калифорнију названа је „Ананас експрес“ (Pineapple Express), зато што се протеже од Хаваја све до западне обале САД.

Последњи пут је атмосферска река погодила Калифорнију 2012. године, али је она носила много мање воде него овогодишња.

Атмосферска река је метеоролошка појава, притом веома озбиљна. Обично се формира и ослобађа огромне количине воде изнад океана, а када погоди копно може бити веома деструктивна.

Велики временски системи често се сударају. То је најприметније када се сударе поље високог и ниског притиска и направе олујни фронт. Међутим, понекад се дешава да се два временска система не сударе већ их доминантне струје ветра терају на супротне стране.

У том случају ствара се велики празни простор, који представља најлакши начин да вода „побегне“ у атмосферу. То је као велика празнина ниског притиска која се најчешће формира изнад водених површина и усисава огромне количине водене паре.

Баш због тога, атмосферске реке могу да нарасту и до неколико хиљада километара у дужину и неколико стотина километара у ширину. Понекад могу да носе више воде него што је има у Амазону.

Можда најбоља илустрација јесте чињеница да се транспорт воде кроз атмосферу обавља чак 90 одсто кроз ове метеоролошке појаве.

Најчешће се дешава да су изнад океана, а широм планете у сваком тренутку има их око десетак. Међутим, уколико се деси да услед ветрова стигну до копна могу да донесу огромну количину воде и изазову катастрофалне поплаве.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару