Читај ми!

Београд, ново планетарно чудо!

Крените ка Србији, одмах! И будите хитри, док је оно најбоље још у понуди, јер због низа фантастичних ствари она увелико пуни наслове и очекује праву навалу посетилаца одасвуд – јасан је у својој поруци светски туристички водич број један, „Лоунли пленет“.

По добром проводу, страсти и карактеру ова задивљујућа мала земља једна је од најбоље чуваних тајни Европе, чији главни град пулсира попут Ибице и Берлина.

А тамо ће вас дочекати директни, забавни и срдачни Срби, који су много више од онога у шта нас убеђују холивудски стереотипи.

На овај начин најутицајнији светски водич за путовања Лоунли планет (Lonely Planet) у најновијем издању препоручује Србију и Београд као седму на топ листи десет најинтересантнијих дестинација на свету за 2015. годину.

Светски медији уопште све чешће говоре о Београду као једној од најатрактивнијих дестинација на планети. Тиражни канадски дневни лист Глоуб енд мејл (The Globe And Mail) из Торонта ових дана је објавио чланак у којем аутор Берт Арчер са нескривеним одушевљењем описује свој сусрет са главним градом Србије и његовим атракцијама.

Београд је, кажу званични подаци, једини град у Европи који је ове године остварио двоцифрен пораст туриста, што свему наведеном иде у прилог.

О његовој популарности посебно почиње да се прича у тренуцима као што је овај – на прагу новогодишњих празника када се у Београду очекује велики број туриста из региона, али и европских земаља.

Градски оци најављују незабораван провод, разноврсна дешавања и богату туристичку понуду, за свачији укус и сваки џеп.

Оно што је на самим посетиоцима Београда јесте избор смештаја. Осим традиционалних хотела и сада већ одомаћених хостела, прави бум у сфери смештајних капацитета однедавно су на овдашњем тржишту станови који се издају на дан, међу страним али и домаћим туристима све траженији, као алтернатива хостелима и хотелима.

Тренд издавања станова на дан, у свету познат као "daily rent", последица је модерног схватања туризма, као и тенденције све веће флуктуације људи и путника.

Све је почело крајем 90-их када је група младих пожелела да посети Берлин, са скромним буџетом и идејом да интимно, сви заједно негде одседну.

Путем огласа су пронашли стан који се издавао месечно, а потом су убедили власника некретнине да им је рентира на само неколико дана, објаснивши му да ће се чак и то исплатити.

Тако је цело друштво удобно боравило у стану опремљеном за свакодневни живот, по врло прихватљивој цени, а власник стана је за четири дана зарадио месечну кирију.

Временом, доступност информација путем интернета и путовање у сопственој режији створило је нову категорију туриста.

Праву експанзију дневно издавање станова доживљава од 2008. покретањем сајта www.airbnb.com, искључиво намењеног проналажењу и резервисању намештених станова, апартмана и кућа диљем планете.

Осим погодности за групни или породични смештај, однос цене и квалитета је главни разлог због којег се сваким даном све већи број људи одлучује за рентирање стана када треба да путује ван места свог боравка.

Нормално, јер се за знатно мање новца, отприлике двоструко, добија иста или боља услуга него у хотелу, уз загарантовану приватност јер нема рецепције и собарица, нити хостелског живота у комуни.

Такође, важну улогу у причи има могућност избора локације и врсте апартмана. Свуда су најтраженији добро позиционирани станови, а то значи лако доступан аеродром, могућност паркинга, близина супермаркета и пиљара, тржних центара, ресторана, места за излазак...

У Београду, конкретно, то је на потезу од Дорћола до Славије и Врачара, односно насеље Белвил и околина Арене на Новом Београду. Станови у овим зонама задовољавају све наведене критеријуме, а подаци из званичних резервационих система кажу да готово нема дана кад станови у овим зонама нису издати.

Предност опет имају нови станови, дакле новоградња попут Белвила или свеже реновирани по центру Београда, који су опремљени тако да пружају сав неопходан комфор и домаћу атмосферу.

По захтевима, поклоници „дејли рента“ су сличнији хотелским гостима него хостелским „бекпекерима“ јер желе удобност уз ЛЦД телевизоре, клима-уређаје, сопствени вај-фај, високе хигијенске услове, посебне или медицинске душеке, јастуке и томе слично.

Цене су разноврсне и крећу се од 25 евра по дану за две особе до 100 и више евра, све у зависности од квалитета, локације и опремљености апартмана.

Примера ради, станови од 40 квадрата на поменутим популарним градским локација који се месечно издају од 250 до 350 евра, у рентирању на дан коштају 40-60 евра на Дорћолу, 36-50 евра у околини Храма, 40-45 евра код Арене и Белвила.

Три дана доста...

На основу просте рачунице јасно је да су овде и гости и домаћини на добитку, упркос цењкању које није страно ни домаћим и иностарним туристима, па отуда и све већи број оних који би да инвестирају у бар једну атрактивну некретнину у Београду.

Тренутно предњаче они који се задржавају до три дана у Београду. Из целе Србије стижу најчешће послом, али и рекреативно, или ради лечења. Све је већи број и наших људи из дијаспоре, а од иностраних гостију најбројнији су такозвани домаћи странци, из Црне Горе, Хрватске, Босне и Словеније, пословни људи или они жељни ноћних излазака и шопинга.

Са осталима, пак, нема правила – стижу из Британије, Ирске, Холандије, Грчке, Италије, Америке... У последње време највећи број пристиже из Русије, Турске и Немачке.

Какогод, свако је добродошао. Београд је већ спреман за туристички талас у недељама пред нама. И вреди у сваком погледу, било да је неко пожелео да се у њему задржи краће или дуже, да у њега уложи своје време или новац.

А коме је промакло, ево како га види канадски новинар и путник Берт Арчер.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару