Читај ми!

Астероиди би могли да униште човечанство

Уколико се не уложе већи напори у откривање, праћење и евентуално уништавање астероида, та небеска тела могла би да униште човечанство, упозоравају научници.

Лорд Мартин Рис, Брајан Кокс, Ричард Докинс и још 100 стручњака састало се у Лондону како би разговарали о највећим претњама по људски род. Они су позвали светске владе да уложе заједничке напоре у стварање система откривања астероида и спречавање оних са великим димензијама да стигну до Земље.

Усвојили су декларацију којом се апелује на државе да предузму све кораке и развију потребне системе за праћење астероиде близу наше планете, као и да се следеће године свечано обележи 30. јун, када је пао астероид у Тунгуску у Сибиру, као Дан астероида.

Према њиховом мишљењу, проглашавање Дана астероида помогло би подизању свести о опасности коју небеска тела представљају по човечанство.

„Наши преци су били у праву када су веровали да небеса и кретање свемирских тела утичу на живот на Земљи. Само не на начин на који они мислили. Понекад та небеска тела могу да налете на нашу планету. Зато морамо да их пронађемо пре него они нас“, рекао је Рис.

Декларациј усу потписали научници, уметници, астронаути и пословни људи из више од 30 земаља.

„Наса је урадила одличан посао проналажењем оних највећих објеката - оних који би уништили људску расу. Међутим, тих огромних нема много и изузетно је мала шанса да представљају опасност. Мене више брину они 'средњи' који би уништили град и уназадили светску економију на неколико стотина година“, истиче Ед Лу, астронаут који је већ три пута боравио на Међународној космичкој станици.

Доктор Брајан Меј, астрофизичар и гитариста групе „Квин“, такође подржава план.

„Што више асзнајемо о астероидима и какву штету могу да проузокују, све јасније постаје да човечанство живи на вересију. Тренутно знамо за мање од један одсто свемирских објеката који могу да се пореде са оним који је ударио у Сибир 1908. године. Нико не зна када ће следећи велики да удари, а само нам је један потребан“, објашњава Меј.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару